Almanya’dan Erdoğan çıkışı: ‘Terbiye ve saygı sınırlarını aşıyor'

Doğu Akdeniz’de Türkiye ile Fransa arasında başlayan gerilim giderek polemiklerle tırmanıyor.

Almanya’dan Erdoğan çıkışı: ‘Terbiye ve saygı sınırlarını aşıyor'

Erdoğan’ın "Macron'un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var” yönelik Avrupa’dan tepkiler çoğalıyor. 
Bu tepkilerin en serti Almanya’dan gelmişti. 

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Erdoğan'ı kınayarak, bunun yeni bir "dip noktaya" işaret ettiğini söylemişti. 

Bir tepki de Almanya Federal Meclis Başkan Yardımcısı Roth’dan geldi. Roth, "Erdoğan terbiye ve saygı sınırlarını aşıyor" dedi.

Yeşiller Milletvekili Claduia Roth, Alman haber ajansına (dpa) açıklamasında şöyle dedi:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Macron'a kişisel hakaretlerle bezeli Avrupa'ya dönük yeni sözlü saldırıları kabul edilemez ve en ağır şekilde kınanmalıdır" dedi. Roth, "Erdoğan bu sözlerle terbiye, saygı ve devlet adamlığına yaraşır sorumluluk sınırlarını aşıyor ve ülkesindeki yanlış politikasına kılıf uydurmak için en aşağılık milliyetçi hınç söylemlerine başvuruyor. Bu durumda Avrupa tereddütte mahal vermeyecek şekilde hukuk devleti normları, demokratik değerlerine bağlı kalmalı ve Türkiye'deki tüm demokratları desteklemelidir."

Meclis başkan yardımcısı, bunun "demokratik bir Türkiye'ye AB üyeliği seçeneğini açık tutmayı" da içerdiğini ifade etti. Türkiye'deki sivil topluma desteğin, bir "iç politikadaki kurtuluşu için usturupsuz şekilde her yola başvurmaktan kaçınmayan bir otokrata" karşı net bir tutum almayı gerektirdiğini söyleyen Roth, "Erdoğan ile savunma malları ticareti durdurulmalı, tüm savunma işbirliklerine son verilmeli ve Erdoğan'ın Türkiyesi ile ekonomik işbirliği de gözden geçirilmeli" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Macron hakkındaki tartışma yaratan sözlerinin ardından Fransa Ankara Büyükelçisi'ni istişarelerde bulunmak üzere geri çağırmıştı. Erdoğan, dün yaptığı açıklamada Fransa mallarını boykot etme çağrısı yaparak, şöyle demişti:

"Fransa'da Müslümanlara bir zulüm varsa hep birlikte biz oraya da sahip çıkalım diye buradan dünya liderlerine sesleniyorum. Avrupa ülkelerinde İslam ve Müslüman düşmanlığının adeta veba gibi toplumlara sirayet ettiğini görüyoruz. Müslümanlara ait iş yerleri, evler, okullar hemen her gün faşist grupların saldırısına uğruyor."