Almanya Kürdistan'a askeri ve maddi yardımlarımız sürecek

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, ülkesinin Kürdistan Bölgesi'ne askeri ve maddi yardımlarının süreceğini söyledi.

Almanya Kürdistan'a askeri ve maddi yardımlarımız sürecek

Başbakan Neçirvan Barzani bugün Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'i kabul etti.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, görüşmede IŞİD ile mücadele, Musul operasyonu, IŞİD sonrası dönem ve iki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığı belirtildi.

IŞİD'e karşı savaşta yaptığı askeri ve maddi yardımlardan dolayı Almanya'ya teşekkür eden Barzani, Kürdistan Bölgesi'nin Almanya ile ilişkilerini daha da güçlendirmeye hazır olduğunu belirtti.

Askeri olarak Erbil ile Bağdat arasında güçlü bir işbirliği olduğunun altını çizen Başbakan Barzani, "Diğer alanlarda ciddi bir diyalog olmadı. Bu açıdan uluslararası toplum rol üstlenmeli” dedi.

Referandumun Kürdistan Bölgesi halkının kendi kaderini tayin etmek için doğal bir hakkı olduğunu vurgulayan Barzani, "Halk, Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve siyasi partiler, gelecek ve haklarını şiddet yoluyla değil diyalogla elde edeceğine inanıyor. Buna uluslararası toplum da yardımcı olabilir” ifadelerini kullandı.

Sigmar Gabriel, Almanya ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ikili ilişkilerinin daha da güçlenmesi gerektiğini altını çizerek, ülkesinin askeri ve maddi desteğinin süreceğini dile getirdi.

Kürdistan Bölgesi'nde farklı din ve etnik grupların bir arada yaşamasını takdirle karşılayan Alman Bakan, "İnsanlık değerlerini ve etnik grupları terör tehdidinden korumanın yanı sıra, çok sayıda göçzedeye kucak açan Kürdistan Bölgesi Hükümeti, halkı ve peşmergeye teşekkür ediyoruz. Bu Almanya ve uluslararası toplumun takdir ettiği bir konu” diye konuştu.

Erbil – Bağdat arasındaki süre gelen sorunlara ilişkin, Sigmar Gabriel, "Diyalog ve müzakerenin esas alınmasını en iyi çözüm yolu olarak görüyoruz” dedi.

Gabriel, yine bugün Başkan Mesud Barzani'yle bir araya geldi