Almanya: ABD öncülüğündeki donanma gücüne katılmayacağız

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas bugün yaptığı açıklamada, Almanya’nın Hürmüz Boğazı'nda ABD öncülüğünde oluşturulacak deniz gücüne katılmayacağını söyledi.

Almanya: ABD öncülüğündeki donanma gücüne katılmayacağız

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas bugün yaptığı açıklamada, Almanya’nın Hürmüz Boğazı'nda ABD öncülüğünde oluşturulacak deniz gücüne katılmayacağını söyledi.

Bakan Maas, Almanya’nın Körfez’de görev yapacak Avrupa misyonu istediğini belirterek, bu kapsamda Avrupa Birliği’ni (AB) ikna etmenin zor olacağını söyledi. Alman Dışişleri Bakanı başkent Berlin’de gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu aşamada İngilizler ABD misyonuna katılmayı tercih etti. Biz bunu istemiyoruz. Biz bir Avrupa misyonu istiyoruz” şeklinde konuştu.

Alman Hükümet Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada ise, başta Almanya Başbakanı Angela Merkel olmak üzere hükümetin tamamının, Hürmüz Boğazı’nda ABD öncülüğünde oluşturulacak uluslararası askeri koalisyonda yer almayı düşünmediği belirtildi.

Konu ile ilgili basın toplantısı düzenleyen sözcü, “Şansölye, şu anki mevcut durum ve mevcut şartlar altında ABD öncülüğündeki görev gücüne katılmayı düşünmüyor. Alman hükümetindeki herkes bu konuda hemfikir” dedi.

Almanya, Ortadoğu'daki stratejik noktalarda serbest geçiş güvenliğini sağlamayı amaçlayan uluslararası bir ittifak oluşturmak için İngiliz ve Amerikan merkezli iki plan üzerinde hesaplamalar yapıyor.

Berlin yönetimi İngiliz bandıralı bir petrol tankerinin Hürmüz Boğazı’nda İran tarafından el konulduktan sonra müttefiki olan Londra ile dayanışma halinde olduklarını belirten mesaj yayınlarken, Berlin, Londra ve Paris’in Tahran’ın hareketlerini yakından takip ettiğini belirtti.

ABD destek arıyor

ABD’nin Berlin Büyükelçisi geçtiğimiz hafta Almanya’ya, Hürmüz Boğazı’nda askeri devriye gezecek ve İran saldırılarına karşı koyacak uluslararası askeri koalisyona katılım talebinde bulundu. Almanya ise ABD’nin bu talebini reddetti.

Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas Almanya televizyon kanalı ZDF’ye yaptığı açıklamada, azami baskı uygulama stratejisinin bir parçası olarak gördükleri ABD misyonuna katılmanın hiçbir zaman kendileri için doğru bir yol olmadığını söyleyerek, bu durumun gelecekte de değişmeyeceğini belirtti.

ABD’nin Berlin Büyükelçisi Richard Grenell, Almanya’nın Avrupa'nın en büyük ekonomisi olduğu için daha fazla küresel sorumluluk alması gerektiğini söyleyerek, Berlin hükümetine eleştiride bulunmuştu. Grenell, “Almanya, Avrupa’nın en büyük ekonomik gücü. Bu başarı küresel sorumluluklarla bağlantılı” dedi.

ABD haftalardır Körfez’deki ticari gemilere yönelik İran saldırıları karşısında kurulacak askeri misyona destek arıyor. Washington yönetimi geçtiğimiz aylarda Körfez’de düzenlenen petrol tankeri saldırılarından Tahran’ı sorumlu tutuyor.