Aldar Xelil'den Erdoğan'ın Rojava'ya operasyon mesajlarına yanıt

Aldar Xelil'den Erdoğan'ın Rojava'ya operasyon mesajlarına yanıt

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Diplomatik İlişkiler Sorumlusu Aldar Xelil, Ankara’nın Rojava’ya operasyon tehditlerine karşı Şam ile diyaloga geçtiklerini ancak şu ana kadar olumlu bir yanıt alamadıklarını söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Afrin'e girdik, El Bab'a, Cerablus'a girdik. Şimdi de Fırat'ın doğusuna gireceğiz. Biz bunu Rusya ile paylaştık, ABD ile paylaştık” şeklindeki sözlerini değerlendiren Aldar Halil, bu tür tehditlerin bölgeyi büyük bir kaosa sürüklediğini söyledi.

Rûdaw’a konuşan Halil, “Erdoğan bölgedeki huzuru bozmak ve Suriye’yi işgal etmek istiyor. Başından beri bizim tavrımız belli. Çözüm Suriyelilerin kendi arasında diyoruz. Elimizden geldiğince Şam ile ittifak yaparsak yanlış olmaz” dedi.

Geçmişte de Suriye hükümeti ile ortaklaşa bölgenin güvenliği için arayışlarının olduğunu dile getiren Halil, “Şimdi bölge yeniden tehdit altında olduğu için, sadece bizim üzerimizde değil, Suriye’nin bir bölümü üzerinde tehdit olduğu için Rusya üzerinden Şam’la ilişki kurmayı düşündük. Birlikte bu bölgeleri savunabilmek için anlaşmayı talep ettik” ifadesini kullandı.

TEV-DEM Diplomatik İlişkiler Sorumlusu Aldar Halil, “Ancak bu tür ittifak ve anlaşmalar bir-iki girişim ve görüşme ile olmuyor. Bunun için zaman lazım. Ayrıca şu ana kadar olumlu bir yanıt alamadık. Fakat diğer taraftan da savaş olmasın diye sürekli bir diplomatik ve siyasi çalışma içerisindeyiz” şeklinde konuştu.

Türkiye ile ABD askeri yetkilileri iki gündür Ankara’da Rojava’da oluşturulması düşünülen "Güvenli Bölge”  konusunu görüşüyor.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper de bugün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine herhangi bir operasyonunun "kabul edilmeyeceğini" ve ABD'nin tek taraflı saldırıları önleyeceğini belirtti.