AK Parti'yi panikleten anket

Ankara'da Moratoryum'un konuşulduğunu ileri süren Oda TV yazarı Sabahattin Önkibar, Erdoğan'a son yapılan anketin sunulduğunu, bu ankete göre Binali Yıldırım'ın daha da geriye düştüğünü ileri sürdü.

AK Parti'yi panikleten anket

Ankara'da Moratoryum'un konuşulduğunu ileri süren Oda TV yazarı Sabahattin Önkibar, Erdoğan'a son yapılan anketin sunulduğunu, bu ankete göre Binali Yıldırım'ın daha da geriye düştüğünü ileri sürdü.

“Ankara'nın öbür yakasında moratoryum konuşuluyor” diyen Oda TV yazarı Sabahattin Önkibar, “Moratoryum malum, borçlu bir ülkenin ödeme gücünü kaybetmesi ve borçlarının tümünü veya bir kısmını ödeyemeyeceğini ilan etmesidir” ifadesini kullanıyor.

Önkibar’a göre, bu olasılık artık Türkiye’nin gündeminde...

“Kur ve faizlerdeki yükseliş sonrası, piyasalara hakim olan resesyon yani durgunluk derinleşerek devam ediyor ki, bu tablo vergi gelirlerinde büyük düşüşlere neden oldu ve bütçe ciddi açıklar vermeye başladı” diyen Önkibar, Merkez Bankası döviz rezervinin her geçen gün erimesine dikkat çekiyor ve “Türkiye sadece birkaç aylık acil ithalatını karşılayacak döviz stokuna sahip” görüşünü dile getiriyor.

Dövize ve faize yani serbest piyasa ekonomisine kural dışı müdahalenin, dış piyasalarda kuşku ile karşılandığını hatırlatan yazar, “Uç veren ekonomik krizle beraber reel sektör ve hane halkının borçlarını geri ödeyememesi sonucu, bankacılık sektörü risk ve tehdit altında” diyor.

Hemen tüm sektörlerde alarm zillerinin çaldığının altını çizen Önkibar, “En vahim veri ise Türkiye’nin çarkı döndürmesi yani borcunu çevirmesi için yıllık 200 milyar dolara ihtiyacı olması ki, bu para bulunamazsa moratoryum kapıda diyenler var” ifadesini kullanıyor.

Dış kaynağa erişmede IMF ile anlaşmanın en etkili kefalet olacağı görüşünü savunan yazar, “Bunun dışında uluslararası tefeci piyasasından başka para bulacağımız bir yer yok, zira Suudilere karşı fedailiğini üstlendiğimiz Katar bile gecen Ağustos ayında vereceğim dediği 15 milyar doları hala vermedi. Katar dışında Türkiye’ye kredi açacak başka bir ülke yok gibidir” vurgusu yapıyor.

Önkibar, “Kuşkusuz bunları aktarmakla amacımız ‘Moratoryum kesindir’ iddialarına haklılık kazandırmak değil, Başkent’in sisler bulvarındaki fısıltıları yansıtmaktır” notunu düşüyor ve şöyle noktalıyor yazısını:

“Dilerim Türkiye 1875’den sonra ikinci kere Moratoryum bataklığına düşmesin, zira hatırlayalım o süreç sonrası Emperyaller önce Duyun-u Umumiye’yi dayatıp, ardından Osmanlı'yı tarihe havale etmişlerdi.”

Öte yandan Önkibar, YouTube kanalındaki videosunda ise "Tayyip Erdoğan panik içinde" iddiasını öne sürüyor.

Erdoğan'a son yapılan anketin sunulduğunu ileri süren Önkibar, "Bu ankete göre Binali Yıldırım daha da aşağı düşmüş durumda" ifadesini kullanıyor.