Ahmet Türk'ün mazbatası neden verilmiyor?

HDP’den Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı seçilen Ahmet Türk’ün daha önce görevinden alınmasını gerekçe gösteren AKP, belediye başkanlığı mazbatasının kendi adaylarına verilmesini istedi. İl Seçim Kurulu, başvuruyu reddetti; ancak Türk’e mazbatasının verilip verilmemesi konusunda kararı YSK’ye bıraktı. 

Ahmet Türk'ün mazbatası neden verilmiyor?

HDP’den Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı seçilen Ahmet Türk’ün daha önce görevinden alınmasını gerekçe gösteren AKP, belediye başkanlığı mazbatasının kendi adaylarına verilmesini istedi. İl Seçim Kurulu, başvuruyu reddetti; ancak Türk’e mazbatasının verilip verilmemesi konusunda kararı YSK’ye bıraktı. 

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 31 Mart yerel seçimlerinde yüzde 56.24 oy alarak Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı seçilen  Ahmet Türk’ün “KHK ile görevinden alındığını” iddia eden AKP Mardin İl Örgütü, mazbatanın ikinci en fazla oyu alana yani yüzde 38.53 oy alan AKP’nin adayı Mehmet Vejdi Kahraman’a verilmesini istedi. AKP’nin talebi İl Seçim Kurulu tarafından reddedildi.

AKP Mardin İl Örgütü tarafından Mardin İl Seçim Kurulu’na yapılan başvuruda İçişleri Bakanlığı tarafından 17 Kasım 2016’da geçici olarak görevinden alınarak, yerine kayyum atanan Türk’ün “KHK ile görevinden alındığı” iddia edilerek, Türk’e mazbatasının da başvuru sonuçlanıncaya kadar verilmemesi istendi. 

Adaylık süresinde itiraz olmadı

Bunun üzerine başvuruyu değerlendiren İl Seçim Kurulu AKP’nin başvurusunu reddetti. Kurul kararında 2972 Sayılı Mahalli İdareler Kanunu’nun 9’uncu Maddesi ve 2989 Sayılı Milletvekili Seçim Kanununun 11’inci maddesine atıfta bulunarak, seçilmesinde kanuna bir aykırılık olmadığını belirtti.

Kurul ayrıca aynı kanunun 14’üncü maddesine işaret ederek, “’Adaylıkların geçici olarak ilanından itibaren iki gün içinde ilçe seçim kuruluna itiraz edilebilir. İtirazlar ilçe seçim kurulunca en geç iki gün içinde karara bağlanır. İlgililer karara karşı iki gün içinde il seçim kuruluna itiraz edebilirler. İl seçim kurulu bu itirazları en çok iki gün içinde kesin olarak karara bağlar’ hükmünün bulunduğu, Ahmet Türk’ün Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığına engel olan bir halinin bulunduğu iddiası ile adaylık sürecinde herhangi bir parti veya ilgili tarafından itiraz olmadığı” ifadelerine yer verdi. 

Mahkumiyet kararı bulunmuyor

Kurul kararının devamında ise, Ahmet Türk’ün görevinden alınmasının ardından hakkında açılan davanın devam ettiği ve henüz karara bağlanmamasına dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“Türk Ceza Kanunu’nun 536’ncı maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarında yazılı eylemlerle, aynı kanunun 537’nci maddesinin birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralarında yazılı ‘eylemleri siyasi ve ideolojik amaçlarla işlemekten mahkum olanlar’ hükmünde yazılı bulunan suçlar veya terör örgütü üyeliği sebebiyle verilmiş bir mahkumiyet kararı bulunmadığı, yasa gereği kamu görevlisi olan Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu sırada 692 ve 697 Sayılı KHK veya başka KHK gereğince KHK’ye eklenmek ve ekli listede açıkça ismi belirtilmek suretiyle kamu görevinden çıkarıldığına dair bir tespit bulunmadığı, Ahmet Türk’ün 692 ve 697 Sayılı KHK kapsamında kamu görevinden çıkarılanlar kapsamında olmadığı anlaşıldığından itirazın reddine, itiraz kesinleştiğinde Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanan Ahmet Türk’e mazbatasının verilmesine dair karar vermek gerekmiştir.”

Mazbatanın verilmesi de reddedildi

Kurulun kararı üzerine AKP’nin 3 gün içinde Yüksek Seçim Kurulu’na gitmesi beklenirken, Türk’ün avukatları karar üzerine Ahmet Türk’e mazbatasının verilmesi için Mardin İl Seçim Kurulu’na başvurdu. Kurul avukatların talebini YSK sürecinin beklenmesi gerektiğine işaret ederek, reddetti.