Ahmet Türk: ‘Mardin Belediyesi’ndeki yolsuzluklar tahmin ettiğimizden büyük’

İçişleri bakanlığınca görevinden uzaklaştılarak yerine kayyım atanan HDP’li Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, kayyımın görevlilerine yönelik yolsuzluk operasyonlarını Artı TV’ye değerlendirdi.

Ahmet Türk: ‘Mardin Belediyesi’ndeki yolsuzluklar tahmin ettiğimizden büyük’

HDP’nin kazandığı ancak kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde görevli üst düzey görevlilere yönelik yolsuzluk operasyonlarını değerlendiren seçilmiş eş başkan Ahmet Türk yolsuzlukların boyutunun tahmin edilenden büyük olduğu bilgisini aldıklarını aktardı.

Ahmet Türk göreve geldikleri sırada yolsuzlukları belgeleri ile açıkladıklarını ancak sonucunda kendinsin görevden alındığını dile getirdi ve şunları kaydetti:  

“Biz göreve gelir gelmez yapılan yolsuzlukları ve usulsüzlükleri belgeleri ile ortaya koyduk. Daha önce birçok duyum aldık, ancak belgeye dayanmayan konuları açıklamadık. Belgeleri ortaya koyarak halkımıza bilgi vermeye çalıştım. Yolsuzlukların boyutunu anlatmak çok zor. Bir belediyenin bütçesi 375 milyon iken bugünkü borç ise 2 milyar lira üzerinde. Belediyenin bütçesini altı kat aşan borçlanmaya gidilmiş. Bütün ihaleler usulsüzlük ile yapılmıştır. Güvenlik nedeni ile ihale yapılmadan ihaleler yapılmış ve 11 tane ihale Elazığ’daki bir müteahhide verilmiş. Bu kişi ikinci şirketi kurarak da ihalelere katılmış. Meclis ile doğrudan yapılan ihaleler arasında farklılıklar ortaya çıkmış durumda. Meclisin yaptığı ihalede metrekare 24 ile 25 lira arasında ihaleye çıkarılmış, doğrudan yapılanlar ise 49 ile 50 lira arasında yapılmış. 280 milyon liralık ihale birine verilmiş ve asfalt belediyeye yüklenmiş. 280 milyonluk ihaleye verilen paranın yarısı ile işler yapmak mümkün iken belediyeye yıkılan asfalt ile bedel iki katına çıkmış. Her gelen bakanın adına faturalar kesilmiş ve gider gösterilmiş. Bir bakan geldiği zaman yapılan harcamalar valilik bütçesinden yapılabilirken belediyeden yapılmış ve beş on kat gösterilmiş. Bir bakana 4220 kişilik yemek verilmiş, ama Mardin’de en büyük salon 800 kişi alıyor. İhaleler başından sonuna kadar usulsüz. Özellikle yol ihalelerinde alt limit 7 veya 8 lira, üst limit 42 lira tespit edilmiş. Yolun doldurulması, sıkıştırılma limiti 7 liradan, asfaltı 42 liradan yapılmış. Müteahhide ‘Bu işi nasıl yaptınız?’ dedim anlatamadılar.

Ben cumhurbaşkanından randevu istedim, bunları anlatmak üzere. Bu kadar yolsuzluk, rüşvet ve hukuksuzluk olan yere müdahale edilmesi gerektiğini söyledim, ben görevden alındım. Şimdi ise bütün usulsüzlükleri bütün Mardin biliyor ve bunu konuşuyor. Nereden tutarsanız tutun büyük bir yolsuzluk var. Mülkiye müfettişleri ciddi bir araştırma yapılıyor. Aldığım bilgiye göre ciddi bir araştırma yapılıyor ve yolsuzlukların boyutunun bizim tahmin edemeyeceğimiz boyutta olduğunu söylüyor. Bizler geldiğimizde belediyeden çıkmazken müfettişler, kayyım döneminde birçok şey tespit etmesine rağmen bir şey yapamadılar. Sorduğumuzda tespit ettiklerini ama bir şey yapamadıklarını söylüyor. Mülkiye müfettişlerinin ise ciddi bir araştırma yaptığı yönünde bilgiler var.