Afrin ve İdlip'te görev yapan 140 asker ve polis'e koronavirüs bulaştı

Afrin ve İdlip'te görev yapan 140 asker ve polis'e koronavirüs bulaştı

Tüm dünyayı sarsan koronavirüs pandemisi can almaya ve yeni vakalara neden olmaya devam ediyor. Son verilere göre onaylanmış enfekte olanların sayısı 7 milyon 410 bin 510, yaşamını yitirenlerin sayısı ise 418 bin 294'e çıktı. 

Bir çok ülke daha önce aldıkları karantina kararlarını kaldırıp normalleşme sürecine geçerken, vakalarda yeni artışlar da dikkat çekiyor. Bu ülkelerden biri Çin, diğeri Türkiye. 

Çin'in başkenti Pekin'deki bir pazarda Coronavirus vakalarının ciddi artış göstermesinin ardından şehirde 'savaş hali acil durumu' alarmı verildi.

Türkiye'de ise birçok kentten vakaların artışıyla ilgili yeni haberler geliyor. Hatay Valisi'nin açıklamasına göre, kentte şu ana kadar 320 vaka tepsit edildi. Bu rakamların 140'nın ise Afrin ve İdlip’te görevli yapan asker ve polis. 

12 Haziran koronavirüs tablosundaki son durum Sağlık Bakanlığı tarafından dün güncellenmişti. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son yaptığı açıklamada, vaka sayısının bin 195, ölü sayısının ise 15 olduğunu duyurdu. Böylece ülkede vaka sayısı 174 bin 23'e yükseldi. Koronavirüs sebebiyle toplam 4 bin 763'e yükseldi. 

Koronavirüsün yaşandığı kentlerden biri de Hatay. Vali Rahmi Doğan, kentte bugüne kadar 320 pozitif vakaya rastlandığını belirten Vali Doğan, bunun 150’sinin Afrin ve İdlip’te yaşandığını söyledi.

Vali, “Biz il olarak ciddi bir süreç geçirdik. Bu süreci sağlık personeliyle, içişleri personeliyle, diğer bakanlıklarımızın temsilcileriyle, personeliyle başarılı bir şekilde yürüttük” ifadelerini kullandı.

Gazeteyolculuk'un aktardığına göre Vali Doğan konuşmasına şöyle devam etti;

Bugün itibariyle Hatay’da, bugüne kadar çıkan pozitif vaka sayısı 320’dir. Bu 320 vaka sayısı Hatay’ın nüfusuna bakıldığında, nüfus kriterine göre sıralandığında, tahminimi söylüyorum, herhalde en başarılı illerin içerisinde yer alır. Bugün itibariyle bu sayının içerisinde sadece Hatay değil, 4 milyon nüfuslu İdlip, yine 1 milyona yakın nüfuslu Afrin’in vakalarını da burada söylemek istiyorum. Afrin’de ve İdlip’te bugüne kadar sivil vatandaşların hiçbir tanesinde pozitif vakaya rastlamadık. Ancak Türkiye’den oraya görev yapmaya giden personellerimiz, polislerimiz, askerlerimizin vasıtasıyla ki bunlar da korunaklı alanlarda, mekânlarda kalıyorlar, bunlarda çıkan pozitif vakalar var. Bu vakalarla birlikte Afrin ve İdlip’te bu 320 vakanın, 150 tanesi orada çıktı. 120 tanesi Afrin’deki polislerimizde çıktı, 20 tanesi İdlip’teki Hava Taburumuzda çıktı.

Suudi Arabistan’dan gelen Hataylıların vaka sayısını artırdığını dile getiren Vali Doğan şöyle devam etti:

Vekillerimizin Suudi Arabistan’daki Hataylı hemşehrilerimizi buraya getirme gayretleri ve çabası var. En son geçen hafta Suudi Arabistan’dan ülkemize gelen 510 kişilik kafile içerisinden 27 kişide pozitif vaka çıktı. Biz vakaları tam sıfırladık derken bu yurtdışından gelenlerle birlikte, bugün itibarıyla 20 tane pozitif vakamız var. Türkiye Cumhuriyeti son yıllarda çok ciddi sağlık hizmetlerine yatırım yaptı. Bu yatırımla, sağlık personelinin gayretleri ve alınan tedbirlerle birlikte çok az hasarla atlattık. Ben bu virüs salgını sonucu vefat edenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Bir an önce ilimizden ve ülkemizden temizlenmesini temenni ediyorum.

Artı Gerçek'te yer alan habere göre Çin'de de yeniden vakalar görülüyor. Başkent Pekin'deki bir pazarda Coronavirus vakalarının ciddi artış göstermesinin ardından şehirde 'savaş hali acil durumu' alarmı verildi.

Çin'in başkenti Pekin'de bir yetkili, şehirdeki bir pazarda Coronavirus vakalarının ciddi artış gösterdiğini fark etmelerinin ardından 'savaş hali acil durumu'na girdiklerini ifade etti.  AFP, şehrin çeşitli yerlerinde tekrar evde kalma emri verildiğini duyurdu. 

Şehir yönetiminin temsilcileri pazarda yapılan testlerden sonra düzenlediği basın toplantısında Pekin'deki tüm spor müsabakalarının ve bölgeler arası turizmin durdurulduğunu bildirdi. Pekin'in Fengtai bölgesinden bir yetkili Şinfadi pazarını ziyaret eden 517 kişiye swap testi yapıldığını ve 45'inin sonuçlarının pozitif geldiğini bildirdi.

Çin'in başkentinde yaklaşık iki ay boyunca hiç vaka tespit edilmemiş, ancak perşembe günü yakın zamanda yut dışına çıkmamış bir kişide virüse rastlanmıştı. 

ABD de vakalar hız kesmiyor. Son verilere göre, 27bin 221 yeni koronavirüs vakası ve 839 yeni ölüm raporlandı. Toplam vaka sayısı 2 milyon 117 bin 27 ile ABD dünyada birinci sırada yer alıyor.  

Türkiye'nin komşusu İran'da da son 24 saatte artış yaşandı. Son verilere göre 2 bin 410 yeni koronavirüs vakası 71 yeni ölüm yaşandı. Ülkede toplam vaka 184 bin 955'e, toplam ölüm 8 bin 730'a yükseldi. 

 

Ahval