ABD'nin hedefinde İran var

Wall Street Journal'da çıkan makalede IŞİD sonrasında ABD'nin İran ile karşı karşıya gelebileceği uyarısı yapıldı

 ABD'nin hedefinde İran var

Wall Street Journal'da çıkan makalede IŞİD sonrasında ABD'nin İran ile karşı karşıya gelebileceği uyarısı yapıldı

IŞİD’in Irak ve Suriye’de yenilmesi ve Suriye iç savaşında sona gelinmesi ile bölgenin geleceği yeniden masaya yatırılıyor. Arap Baharı ile başlayan süreçte Irak, Yemen ve Lübnan’da gücünü arttıran ve Suriye iç savaşında da yeni kazanımlar elde eden İran’a karşı ABD-İsrail ve Suudi Arabistan’ın ortak hareket edeceği bir süredir gündemde. ABD’nin saygın gazetelerinden Wall Street Journal’da yayınlanan bir makale ile bu gelişmelere dikkat çekildi.

YENİ HEDEF İRAN MI?
Dion Nissenbaum imzasıyla yayınlanan yayınlanan ‘İŞİD geri çekilirken ABD Iran’a daha fazla odaklanıyor’ başlıklı yazıda, İran’ın son dönemde elde ettiği kazanımların ABD, İsrail ve Suudi Arabistan’ı tedirgin ettiği vurgulandı. Geçtiğimiz günlerde ABD Savunma Bakanı Jim Mattis Suriye’de bulunan askerlerin İŞİD’in bölgede yeniden güç elde etmemesi için kalmaya devam edeceğini açıklamıştı. Gazeteye göre Mattis 2018 başında yapacağı açıklama ile Suriye’deki ABD askerlerinin varlığı konusuna açıklık getirecek. İran’ın ABD için yeni bir hedefe dönüşüp dönüşmediği de ilerleyen günlerde anlaşılacak.

Yazıda, bazı tahminlere göre Suriye’deki İran askeri sayısının 125 bine ulaştığı belirtildi ve MacMaster’ın bu ay başında yaptığı ‘’İran’ın İsrail hududunda vekalet ordusuna sahip olma tehlikesi ile karşı karşıyayız’’ açıklamasına dikkat çekildi.

İSRAİL-İRAN SAVAŞI OLASILIĞI
ABD’yi alarma geçiren bir başka konu da halihazırda İran’ın Güneybatı Suriye’de uzun menzilli füze üretimi için askeri tesis inşa ettiğine dair istihbarat bilgileri. İsrail’in bu konuda harekete geçebileceği uyarısının yapıldığı yazıda “Trump yönetimi Suriye’deki savaşın İsrail-İran çatışmasına dönüşmesini önlemek için yöntemler aramakla meşgul.” denildi. Wall Street Journal ayrıca IŞİD’e karşı konumlandırışan ABD askerlerinin İran’a odaklanmalarının “ölümcül karşı tepki” ile yüzleşebileceği uyarısında da bulundu.