ABD'nin, Başkan Barzani sonrası Kurdistan yönetimi ile çalışmak istediği iki isim

ABD'nin, Başkan Barzani sonrası Kurdistan yönetimi ile çalışmak istediği iki isim
ABD Dışişleri Bakanlığı basın sözcüsü tarafından yapılan basın açıklamasında ABD yönetiminin Kurdistan Bölgesi Hükümeti (KRG) ile ilişkilerinde işbirliği geliştirmek istediği yöneticiler, üstü kapalı bir şekilde, ifade edildi.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, ’Halkı için tarihsel bir figür ve cesur bir lider’ olarak tanımlanan Başkan Mesud Barzani’nin IŞİD’in yok edilmesi mücadelesinde önemli katkılar verdiğine dikkat çekildi ve Başkan Barzani’nin Başkanlık süresinin uzatılmasını kabul etmemesi ve yetkilerini Kurdistan Bölgesi kurumları arasında paylaştırması, zor bir dönemde devlet adamlığı vasfına uygun davranış olarak methedildi.

ABD’nin Kurdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile Başbakan yardımcısı Qubad Talabani ile aktif olarak görüşmeyi dört gözle beklediği dile getirilen açıklamada, birleşik ve federal bir Irak içindeki güçlü bir Kurdistan Bölgesi Hükümeti’nin (KRG) uzun vadeli istikrar ve IŞİD’in yenilgisinin sürekliliği açısından hayati öneme sahip olduğu vurgulandı.

Dışişleri Bakanlığı'nın bu açıklaması, KRG'de Başkan Mesud Barzani sonraki süreçte ılımlı yaklaşımları ve diplomatik ilişkilerdeki başarılarıyla ön plana çıkan Neçirvan Barzani ile Qubad Talabani'yi öne çıkarması diplomatik ve politik çevrelerde KRG'nin yönetiminde görmek istediği isimleri ve anlayışı sufle ettiği şeklinde yorumlandı.

Politik çevrelerde Neçirvan Barzani'nin KRG Başkanlığı, Qubat Talabani'nin ise Başbakanlık için en uygun isimler olduğu dile getiriliyor.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasının devamında tüm Kürt partileri, geri kalan görev süresi boyunca mevcut birçok problemi çözmekle karşı karşıya bulunan ve 2018 seçimleri için hazırlanacak olan KRG’yi desteklemeye çağrıldı.

Irak Hükümetine ve KRG’ye, Irak anayasasına uygun olarak bekleyen sorunları ivedilikle çözmeleri çağrısında bulunulan açıklamada son günlerde gerçekleşen güvenlik görüşmelerinden duyulan memnuniyet dile getirilerek çatışmaların sona erdirilmesi çağrısında bulunuldu.

IŞİD’e karşı mücadeleyi sürdüren ve IŞİD sonrası istikrarlı bir Irak için çalışan Başbakan Haydar Abadi’nin desteklemeyi sürdürecekleri bildirilen açıklamada, Başbakan Abadi’nin KRG ile yeni diyalog başlatma ve çatışmalardan uzak durma kararını memnuniyetle karşılandığı dile getirildi.