ABD'li General: İran'ın güçlenmesini engellemek için Bağımsız Kürdistan her açıdan desteklenmeli

ABD'li General: İran'ın güçlenmesini engellemek için Bağımsız Kürdistan her açıdan desteklenmeli

KRD NEWS - Washington Times Gazetesine demeç veren Amerikan Ordusu Tuğgenerali Ernest Audino, Amerika Birleşik Devletlerinin artan İran etkisine karşı Kürdistan’a askeri ve siyasi desteğini arttırması gerektiğini söyledi.

Washington Post’a demeç veren Amerikalı Tuğgeneral Ernest Audino, Şii-sunni gerginliğinin etkisinin gittikçe derinleştiği Orta Doğu coğrafyasında Amerika’nın yapması gereken tek şeyin Kürtleri ve Kürdistan’ın bağımsızlığını desteklemek olduğunu kaydetti.

“İran savaş gücü sinsi bir şekilde Irak’a akıyor” diyen Tuğgeneral Ernest Audino, İran’ın artan etkisine dikkat çekti. ABD’nin Kürdistan’ın bağımsızlığı konusundaki tutumunu da eleştiren Audino, İran’ın Irak’ta aslan payını alırken ve etkisini gittikçe arttırırken ABD’nin duruma seyirci kaldığını belirtti. Kürtlerin bağımsızlık isteklerine yönelik ABD yönetimi tarafından yapılan Irak’ın birliği ve bütünlüğü yönündeki mesajları ise “Devam eden ABD yalvarışları” olarak nitelendiren ABD’li Tuğgeneral, BD’nin mevcut politikası ile Irak’ta bir kazanım elde edemeyeceğini iddia etti.

Irak devletinin İran’ın Batısı olarak adlandırmanın daha mantıklı olacağını iddia eden ABD’li Tuğgeneral, Irak Ordusunun %75’inin Şii’lerden oluşmasının yanı sıra 110 Bin kişilik Şii paramiliter güçlerinin de varlığını bu görüşüne dayanak olarak gösterdi.

Tahran yönetiminin Irak’ın %60’ını ele geçirdiğini de söyleyen Tuğgeneral Audino, Kürdistan’ın Irak içerisinde bir bölge olarak kalmasının İran’ın çıkarına olduğunu ve İran’ın güçlenmesini önlemek için Kürdistan’ı desteklemenin ABD’nin çıkarına olduğunu savundu.

Bağdat yönetiminin kronik bir “İran” hastalığına kapılması nedeniyle Kürdistan’ın iktisadi, siyasi, diplomatik ve askeri olarak desteklenmesi gerektiğine işaret eden Tuğgeneral Audino, gerekçelerini şu şekilde sıraladı:

Kürtler olmadan IŞİD ve sonrasında oluşabilecek güçler engellenemez

“Kürtler olmadan IŞİD’in yok edilmesi gerçekleşmeyecek.” Diyen ABD’li general Kürtlerin IŞİD karşısında direnmelerine karşın Irak Ordusunun IŞİD karşısında kaçarak IŞİD tehlikesini daha da büyüterek bölgeye zarar verdiğini söyledi.

IŞİD Askeri olarak yenildi ancak IŞİD ideolojisini sadece Kürtler yenebilir

IŞİD tehlikesinin her ne kadar da askeri olarak geriliyor olmasına karşın IŞİD’i doğuran sunni enerjinin varlığını halen koruduğunu savunan ABD’li Tuğgeneral Audino, “IŞİD askeri olarak yeniliyor ancak ideolojik olarak henüz yenilmedi.”dedi.

IŞİD’in ideolojik yenilgisinde Şii’lerin değil Sunni Kürtlerin etkili olacağını belirten Audino, “ IŞİD’in ideolojik cihat yenilgisinin gerçekleşmesi, Sünni Kürtler olmadan başarılmayacak. Cihatçı bir ordunun imha edilmesi ile cihad ideolojisinin yenilgisi başka bir şeydir. Elbette ki ikisi birbiriyle ilişkilidir, ancak ilki nispeten kısa vadeli bir kinetik çabadır. Sunni cihatçı ideolojinin yenilgisi için ABD öncü rol oynayamaz. Bu, Kürtler arasında ılımlı Sünni seslerin başaracağı bir iştir. Kürtlerin, aşırıcı ve fanatik İslami akımlara karşı direnişi yüzyılın ortalarından beri var olan bir gerçek olarak biliniyor. Aşırıcılık, Kürt topraklarında ilerleyemiyor. “ dedi.