ABD'li büyükelçi: 'Kürdistan Bölgesi, Irak’ta bir cennet'

ABD’nin Irak Büyükelçisi Matthew Tueller, Kürdistan Bölgesi’nin bakacak olur Irak’tan çok farklı ve başarılı bir tecrübeye sahip olduğunu söyleyerek, “Kürdistan Bölgesi’nin Irak’ta bir cennet olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

ABD'li büyükelçi: 'Kürdistan Bölgesi, Irak’ta bir cennet'
Kürdistan Bölgesi, Irak ve ABD’li yetkililer, Irak ve ABD’li yatırımcıların katılımıyla Kürdistan Bölgesi ve Irak ile ABD arasındaki ekonomik ilişkiler ve özel sektörün gelişimini görüştü.
 
Online ortamda düzenlenen panelde, Kürdistan Bölgesi Dış İlişkiler Ofisi Müdürü Sefin Dizeyi, Kürdistan Bölgesi’nin ABD Temsilcisi Beyan Sami Abdurrahman, Irak’ın ABD Büyükelçisi Ferid Yasin ve ABD’nin Irak Büyükelçisi Matthew Tueller, ABD, Irak ve Kürdistan Bölgesi arasındaki ekonomik sürecin ilerlemesi ele alındı.
 
Panelde konuşan ABD’nin Irak Büyükelçisi Matthew Tueller, ABD’nin Irak’ta iki görevinin olduğunu kaydederek, bunlardan birinin güvenliği sağlamak, diğerinin ise Irak ekonomisini ilerletmek olduğunu söyledi.
 
Geçtiğimiz 6 ay içerisinde ABD ile Irak arasındaki stratejik müzakerelerin gerçekleştiğini kaydeden Tueller, geçtiğimiz Ağustos ayındaki zirvede ise çok önemli konuların ele alındığını vurgulayarak, yolsuzlukla mücadele ve özel sektörün ilerlemesinin masaya yatırıldığını ifade etti.
 
Irak’ın ekonomik kriz sürecinden geçtiğini belirten Tueller, ABD’li ve diğer yabancı yatırımcıların yatırım için uygun vakti aradıklarını kaydetti.
 
ABD’li büyük şirketlerin Irak’a yatırım yapmak için güvene ihtiyaç duyduğunu dile getiren Tueller, Kürdistan Bölgesi hükümetinin ekonomik gelirlerini çeşitlendirme girişimlerinin takdire şayan olduğunu ve ABD’li büyük şirketlerin Kürdistan Bölgesi’ne gelerek tarım alanında yatırım yapmaya hazır olduğunu söyledi.
 
Tueller, “Eğer Kürdistan Bölgesi’ne bakacak olursak, Irak’tan çok farklı olduğunu görürüz. Başarılı bir tecrübeye sahip ve yabancı yatırımcıları yatırım yapmak üzere davet ediyorlar. Kürdistan Bölgesi’nin Irak’ta bir cennet olduğunu söyleyebiliriz. Bu tecrübe Irak’ta da uygulanabilir” dedi.
 
Yasin: Petrol fiyatları düşünce kriz oldu 
 
Irak’ın ABD Büyükelçisi Ferid Yasin ise, Irak’ın geçmişte güçlü merkeziyetçi yapıya sahip bir devlet olduğunu ve özel sektörün gelişimine izin verilmediğini söyleyerek, geçmişte her şeyin devletin elinde toplandığını belirtti.
 
Irak’ın ekonomik olarak tek kaynağa bağlı olmasının sorun olduğuna işaret eden Yasin, “Bizim petrol dışında başka gelir kaynağımız yok. Petrol fiyatları yüksekken iyiydi, şimdi fiyatlar düşünce kriz oldu” dedi.
 
Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetlerinin sorunlarını diyalog ve şeffaflıkla çözmeleri gerektiğini vurgulayan Yasin, yolsuzlukla mücadelenin Irak hükümetinin görevi olduğunu bildirdi.
 
Kürdistan Bölgesi’nin ABD Temsilcisi Beyan Sami Abdurrahman da, Kürdistan Bölgesi’nin IŞİD’le mücadele sürecinde yaşadığı ekonomik sıkıntının ardından, Covid-19 salgının başladığına işaret ederek, Kürdistan Bölgesi’nin ekonomik sorunları aşacağı hususunda umutlu olduğunu ve Erbil hükümetinin her türlü yolsuzlukla mücadele konusunda hassasiyet sahibi olduğunu ifade etti.
 
Dizeyi: Irak bazı adımlar atmalı     
 
ABD Dış İlişkiler Ofisi Müdürü Sefin Dizeyi ise, Irak’ın geçmişte sosyalist bir sisteme sahip olduğunu ve özel sektörün çok zayıf olduğunu belirterek, Kürdistan Bölgesi’nin yabancı sermaye sahiplerini Erbil’e yönlendirmeye devam ettiğini söyledi.
 
Dizeyi, yabancı yatırımcıların gelmesi için Irak’ın bazı adımlar atması gerektiğini dile getirdi.