ABD'den Türkiye'ye ultimatom niteliğinde Suriye kararı

ABD yönetiminin, 2004'ten beri "Ülke çıkarlarına tehdit teşkil ettiği gerekçesiyle" Suriye'ye yönelik uyguladığı ve Trump'ın da imzaladığı ulusal acil durum uygulaması, 14 Ekim 2020’de bir yıl daha uzatılacak

ABD'den Türkiye'ye ultimatom niteliğinde Suriye kararı

ABD Başkanı Donald Trump imzasıyla Beyaz Saray’ın internet sitesinde yayımlanan “Suriye'de ve Suriye konusundaki duruma ilişkin ulusal acil durum uygulamasının devamına dair duyuru” metninde, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik tehditlerine dikkat çekildi.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik saldırılarının IŞİD ile mücadeleyi engellediğine vurgu yapılan metinde, bu durumun ABD’nin bölgedeki politikasına da zarar verdiğine atıf yapılıyor.

İlk olarak 11 Mayıs 2004'de uygulanmaya başlayan "Suriye rejiminin oluşturduğu tehditlere karşı ulusal acil durum uygulaması," belirli kişi ve ürünlerin ABD ile Suriye arasında ticarete konu olmasını yasaklıyordu.

Ancak geçen yıl, Türkiye’nin Kürtlere yönelik saldırıları sonrası bu durum değişti. 

Trump, 14 Ekim 2019'da Suriye yönelik söz konusu ulusal acil durum ilanını yaptığını belirttiği metinde, şunları kaydediyor:

“Özellikle Türkiye Hükümeti'nin kuzeydoğu Suriye'ye askeri saldırı düzenlemeye yönelik eylemleri, IŞİD'i yenme konusundaki mücadeleyi baltalıyor, sivilleri tehlikeye atıyor ve bölgede barış, güvenlik ve istikrarı da baltalayarak, ABD'nin ulusal güvenliği ve dış politikası için alışılmadık ve olağanüstü bir tehdit oluşturmaya devam ediyor. Bu nedenle, 14 Ekim 2019'da ilan edilen ulusal acil durum uygulaması, 14 Ekim 2020'den sonra da yürürlükte kalmalıdır.”

Söz konusu karar, Kongre’nin onayından geçtikten sonra yürürlükte kalmaya devam edecek.

Kaynak/Ahval