ABD'den Türkiye'ye Menbic mesajı: IŞİD'e odaklan

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Mark Toner'den Türkiye'ye Menbic mesajı: Bütün taraflara IŞİD ile mücadeleye odaklanma mesajı veriyoruz.

ABD'den Türkiye'ye Menbic mesajı: IŞİD'e odaklan

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Mark Toner, Başkan Donald Trump'ın yönetimi devralmasından bu yana Dışişleri Bakanlığında ilk kez basın toplantısı düzenledi. Toner toplantıda, "Menbic'te Amerikan bayrağı uçuşuyor, bölgede Amerikan askerleri var. Türkiye kente girebileceği tehdidinde bulunuyor, rejim girmek için hazırlanıyor. Suriye'de Menbic'teki duruma karşı ABD'nin pozisyonu nedir?” sorusuna verdiği yanıtta, ABD'nin bütün taraflara IŞİD ile mücadeleye odaklanma mesajı vermek istediğini söyledi.

ABD dış işleri bu açıklamayla Suriyeli Kürtleri hedef alan AKP Hükümetine bir kez daha 'hedefi şaşırma' mesajı vermiş oldu.

'ASIL HEDEF IŞİD' HATIRLATMASI

Sözcü Vekili Mark Toner, el Bab'ın doğu yanının çok karışık bir bölge olduğunu belirterek, "Birden fazla güç bu bölgede, açıkça söylemek gerekirse birbirlerine çok yakınlar. Tarafların ortak amacı IŞİD ile mücadele etmek. Bölgede gerginlik yaşanmasını istemiyoruz. Dar bir alanda birden fazla gücün olduğu zamanlarda gereksiz veya istem dışı gerginliğin yaşanmasını istemiyoruz. Durum yeterince gergin ve hareketli. Bütün taraflara IŞİD ile mücadeleye odaklanmaları gerektiği mesajını yolluyoruz. ABD, koalisyon müttefiklerimiz ve ortak güçlerle yakın eş güdüm içinde olmayı sürdürecek ve ortak hedefimiz IŞİD olacak” dedi.

TOPLANTININ AMACI ÇATIŞMAYI ÖNLEMEK

Toner, ABD, Rusya ve Türkiye genelkurmay başkanlarının Antalya'da görüşmelerine ilişkin soruya da, "Sorunun doğru yeri Savunma Bakanlığı. Ancak anladığım kadarıyla toplantının amacı üst düzey askeri iletişimi geliştirmek ve Suriye ile ilgili askeri operasyonların çatışmasını önlemek” şeklinde yanıt verdi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, nüfusunun çoğunluğu Müslüman 6 ülke vatandaşlarına 3 ay vize yasağı getiren ikinci kararnamesinde Irak'ın yer almamasına ilişkin konuyu ise Toner, Bağdat yönetiminin potansiyel ziyaretçilere yönelik daha sıkı incelemelerde bulunması ve IŞİD'le mücadelede iki ülke arasındaki iş birliği olarak açıkladı.

IRAK BAŞBAKANI İBADİ BEYAZ SARAY'A GİDİYOR

Öte yandan, Irak Başbakanı Haydar İbadi'nin mart ayı sonunda Beyaz Saray'a ziyarette bulunarak Trump ile görüşeceği duyuruldu. Trump geçen ay İbadi'yi telefonla arayarak iki ülke arasındaki ilişkileri ve bunların geliştirilmesini görüşmüştü. Trump görüşmede, terörün kökünün kurutulması için Bağdat yönetimiyle beraber hareket edeceğini belirterek İbadi'yi ABD'ye davet etmişti.