ABD’den Menbiç açıklaması

ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, Şiddet Yanlısı Aşırı Örgütlerle Mücadele Genelkurmay Başkanları Konferansı'nın ardından Trump'ın IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

ABD’den Menbiç açıklaması

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Trump'ın kendilerine 'Menbiç'te güvenliği sağlama' konusunda verdikleri direktifi yerine getirdiklerine inandıklarını vurgulayan ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, Şiddet Yanlısı Aşırı Örgütlerle Mücadele Genelkurmay Başkanları Konferansı'nın ardından Trump'ın IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Yapılan toplantıda Dunford, iki müttefik ülkenin Menbiç'te ortak devriyeye başlamasının gecikmesiyle ilgili sorulara cevap verdi.

ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, Koordineli bağımsız devriyeleri derhal başlattıklarını ve Menbiç yol haritasının geri kalanı üzerinde ortak çalışma yürüttüklerini belirtti.

Erdoğan ve Trump’ın verdiği görevi…

Dunford konuşmasında, "Buradaki gerçek mesele şu: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Trump'ın bize verdiği görev, o bölgede Türkiye'ye yönelik Menbiç'teki sınamaların ele alındığı bir yolla güvenliği sağlamaktı. Bunu derhal yaptık. Ortak devriyelere gelince; birincisi devriyelerin nasıl gerçekleştirileceği, nasıl komuta ve kontrol edileceği, angajman kurallarının ne olacağı dahil bir personel planı geliştirmeliyiz. Daha sonra bu ortak devriyeleri gerçekleştirmek için seçtiğimiz kişileri eğitmemiz lazım. Açıkçası rasyonel bir adımla ilerliyoruz. Bir aciliyet söz konusu değildi. Acil güvenlik konularına hemen müdahale edildi” sözlerine yer verdi.

Öte yandan Dunford açıklamalarının sonunda, Menbiç yol haritasında ortak devriyelerin başlamasıyla ilgili bir takvimin söz konusu olmadığını dile getirdi.