ABD'den Irak raporu: Saldırılar arttı

ABD'den Irak raporu: Saldırılar arttı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Irak’ta 2019 yılındaki olaylarla ilgili raporunda, IŞİD’in tehdit oluşturmaya devam ettiğine, Şii milislerin de ABD ve Koalisyon güçlerine yönelik saldırılarını arttırdığına yer verdi.

Raporda, IŞİD’in Irak’ın istikrarı önünde ciddi bir tehdit oluşturmaya devam ettiği; Ninova, Kerkük, Diyala, Selahaddin ve Anbar’da “hilafet”in yeniden örgütlenmeye çalışığı belirtildi.

Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürdistani bölgelere (tartışmalı bölgeler) değinilen raporda, Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile merkezi hükümet arasında görev dağılımının net olmadığı ifade edildi.

2019 yılında önceki yıllara göre saldırı sonucu ölümlerin azaldığına dikkat çekilirken, ABD ve Koalisyon güçlerinin konuşlu bulunduğu Irak üslerine Şii milislerce düzenlenen saldırıların arttığı ve bunun sonucunda ABD’li bir asker ile Iraklı bir çalışanın hayatını kaybettiği belirtildi.

Raporda ayrıca, İran destekli Şii grupların Irak hükümetinin talimatlarına uymadığı, parlamenterler üzerinden Irak’ın içişlerine müdahale ettiğine de yer verildi.

Raporun PKK’yle ilgili olan kısmında da “Bir terör örgütü olan Kürdistan İşçi Partisi, Irak’ın kuzeyinden Türkiye’ye saldırılar düzenliyor” ifadesi kullanıldı.