ABD ve İngiltere'den ortak 'Bağdadi Operasyonu'

İngiltere'nin 'Special Air Service' kuvvetlerinin, Bağdat yakınlarında bulunduğu iddia edilen IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi'nin 'yakalanması veya öldürülmesi' için bir operasyon başlattığı belirtildi.

ABD ve İngiltere'den ortak 'Bağdadi Operasyonu'

İngiltere'nin 'Special Air Service' kuvvetlerinin, Bağdat yakınlarında bulunduğu iddia edilen IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi'nin 'yakalanması veya öldürülmesi' için bir operasyon başlattığı belirtildi.

İngiltere hükümetinin terörizmle ilgili eski danışmanı Albay Richard Kemp, "Bağdadi tarihteki en kötü isimlerden biri ve takipçilerine orta çağ karanlığının en kötü eylemlerinin gerçekleştirilmesi için ilham veriyor. Zehirli mesajlarını dünyaya yaymasını durdurmak için onu acilen yakalamalıyız" diye konuştu.

Eski bir batılı istihbarat görevlisi ise, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

"Bağdadi IŞİD için çok önemli bir figür ve bu durum ona çok büyük bir önem atfedilmesine yol açıyor. Örgütü insanlığa karşı en şiddetli eylemleri gerçekleştirdi. Onu yakalaması iyi olurdu, ancak saklandığı düşünülen alanlar batılı kuvvetlerin daha önce hiç girmedikleri alanlar. Musul'a yakın bazı köylerin yanında, El Anbar da onun bulunabileceği yerler arasında.”

Terör örgütü IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi'nin kaçma ihtimaline ilişkin değerlendirmelerde bulunan kaynak, şöyle devam etti:

"Türkiye ile Suriye sınırı tutuluyor. Herkes bu anın geleceğini biliyordu. IŞİD askeri olarak yenilgiye uğratıldı ancak liderlerinin yeraltına çekilerek militanlarına küresel çapta eylem talimatı verebileceğini de biliyoruz. Bağdadi'nin tam yeri bilinmiyor ancak karadaki her şüpheli hareket takip ediliyor. Hata yapacak, sonunda hepsi hata yapar ve yakalanır veya öldürülür."

Bağdadi'yi yakalatmak için Operasyon başlatıldı

Bağdadi'yi yakalamak üzere başlatılan operasyonun ise Bağdat'ın kuzeyinde bulunan özel bir merkezden yönetileceği ve operasyonda 30 SAS üyesinin yer alacağı öğrenildi. 

Operasyonda ayrıca drone ve insansız hava araçlarının 24 saat gözleme faaliyetinde bulunacakları aktarıldı. 

Kullanılacak hava araçlarının füzelerle donatılarak herhangi bir hedef belirleme durumunda ateşlenmeye hazır bir şekilde El Anbar ve Musul dolaylarında devriyelerine başladığı belirtildi.

Bağdadi'ye ait son video

Bağdadi, Temmuz 2014’te Musul'daki Nuri Camii’nde minbere çıkarak, Suriye ve Irak'ta kontrol ettiği bölgeler üzerinde sözde "halifelik" ilan ettiği anlardan 5 yıl sonra ilk kez ortaya çıkmıştı.

Ebubekir Bağdadi, IŞİD tarafından servis edilen son görüntülerinde, Ağustos 2018’de yayımlanan son sesli mesajında olduğu gibi kendisine biat edenlere savaşmaya devam etmeleri yönünde çağrıda bulunmuştu.

Bağdadi, Telegram uygulaması üzerinden yayımlanan videoda Bağoz yenilgisini kabul ederek, IŞİD unsurlarının Bağoz’un intikamını alacağı tehdidinde bulunmuştu.

The Search for International Terrorist Entities (SITE) isimli radikalleri izleyen özel istihbarat şirketi ile Iraklı uzman Hişam el-Haşimi, videoda görünün kişinin Ebubekir Bağdadi olduğunu doğrulamıştı.