ABD ve DSG'den 35 bin kişilik ordu hazırlığı

ABD ve DSG'den 35 bin kişilik ordu hazırlığı

ABD'nin, Suriye'de IŞİD ile mücadelede 2014 yılından bu yana stratejik ortağı olarak gördüğü Suriye Demokratik Güçleri (DSG) ile Haseke-Tenef hattında savaş hazırlığı yaptığı iddia edildi. Hedef; Badiye Çölü, Suhne, Kebacib, Arak, El Bukemal, Haseke, Deyr ez Zor ve Rakka bölgelerinde bulunan Suriye Ordusu ve İran güçlerinin varlığını sona erdirmek.

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, Tenef ve Haseke arasında kalan bölgede Suriye Ordusu ve İran güçlerinin varlığını sonlandırmak isteyen ABD ve DSG'nin, bu kapsamda 35 bin kişilik ordu hazırladığı öne sürüldü.

Haberde Deyr ez Zor Eski Askeri Meclis Başkanı Feyyaz Esmer, ABD ve Körfez ittifakının bölge Aşiretlerini İran’a karşı kışkırtarak sonuç almak istediğini söyledi. Feyyaz Esmer, Deyr ez Zor bölgesinde askeri hareketliliğin ciddi oranda arttığını ve İran destekli milislere ait noktaların sistematik saldırı altında olduğunu belirtti.

Rakka, Deyr ez Zor ve Haseke’den 25 bin kişilik güçle askeri harekat planı yapan ABD ve DSG, Ürdün sınırında yer alan Tenef ABD Üssü’nden de güney cephesini açarak kıskaç taktiği ile İran güçleri ve Esed askerlerini bölgeden çıkarmayı hedeflediği iddia edildi. Tenef cephesinin idaresi için Esed Ordusu’ndan ayrılarak Mısır’a yerleşen General Hüsam el Avvak ile anlaşan Pentagon, Rakka, Deyr ez Zor, Haseke bölgeleri için Suriyeli muhalif grup komutanları ile gizli görüşmeler yürütüyor. Tenef ( Güney) cephesinde Hüsam Hüsam el Avvak’ın yardımcılığına ise Suriye Ordusu’ndan ayrılan Yarbay Muhanned el Tanna getirildi.

Yeni Şafak'a bilgi veren askeri kaynaklar, Güney cephesinde 6 binden fazla asker olduğunu ve operasyon için Eylül ayı içerisinde Amman'da 2 ayrı gizli toplantı düzenlendiğini iddia ettiler.. Pentagon ve CIA, Hatay, Urfa, Kilis, Fırat Kalkanı, İdlib ve Afrin’de bulunan bazı muhalif komutanlara bize katılın teklifi götürdüğü öne sürüldü.

DSG'nin Deyr ez Zor Güney Bölge Komutanı Polat Can ve YPG sözcüsü Nuri Mahmud'un 3 ayı aşkın süredir bölge genelinde çalışma yürüttüğü iddia edildi. BAE ve Suudi yetkililerin de destek verdiği DSG ile aşiret liderleri arasında bir çok görüşme gerçekleşti. 

Yeni Şafak’a bölgeden bilgi veren bazı aşiret sorumluları ABD-BAE-Suudi Arabistan ve DSG ortaklığı ile gerçekleşen görüşmede kendilerinden İran’ın El Bukemal-Şam bağlantısını kesme konusunda destek istendiğini doğruladı.

Yeni Şafak’a konuşan aşiret liderleri, CENTCOM ve Körfez ülke temsilcileri ile DSG Komutanlarının  İran’a bağlı unsurların bölgeden temizlenmesi sonrası Rakka ve Deyr ez Zor’da bulunan DSG güçlerinin tamamen çekileceği sözü verdiklerini iddia etti. 

İran Mevzileri Vuruluyor

Son 20 günlük dönemde İran destekli militanlara ait 7 karargah havadan vuruldu. Bölge kaynakları, 40'tan fazla Şii milisin öldüğünü bildiriyor. Öte yandan Tedmur-El Bukemal koridorunda Irak'tan Şam'a giden bir çok rejim ve İran destekli milis konvoyuna IŞİD tarafından saldırı düzenlendi. Sonuncusu Suhne'de gerçekleşen saldırılarda 70'ten fazla Esed askeri ve İran destekli milis öldü.