ABD, Türkiye'yi gözden çıkarıyor mu?

ABD’nin, İncirlik’teki silahlarını Yunanistan’a taşıyabilecekleri açıklamasını değerlendiren Rus uzman Yevseyev, ellerindeki istihbarata göre İncirlik’teki nükleer başlıkların belli bir süre önce taşındığını ancak bunun Yunanistan’a değil Romanya’ya yapıldığını belirtti.

ABD, Türkiye'yi gözden çıkarıyor mu?

ABD’nin, İncirlik’teki silahlarını Yunanistan’a taşıyabilecekleri açıklamasını değerlendiren Rus uzman Vladimir Yevseyev, ellerindeki istihbarata göre İncirlik’teki nükleer başlıkların belli bir süre önce taşındığını ancak bunun Yunanistan’a değil Romanya’ya yapıldığını belirtti.

ABD ile Türkiye arasında, Türkiye'nin Ruslardan S-400 satın alması ile başlayan gerginlik sürerken, ABD'nin Türkiye'nin Rusya ile yakınlaşma ve ABD karşıtı söylemlerini de dikkate alarak başta İncirlik olmak üzere Türkiye'deki üslerini farklı bölgelere taşıyabileceği dile getirilmişti.

Dün konuyla ilgili bir açıklama yapan ABD'li Demokrat Senatör Robert Menendez, ilişkilerin kötüleşmeye devam etmesi halinde, ABD'nin Türkiye'deki üslerini Yunanistan'a taşımayı değerlendirip değerlendirmeyeceği sorulunca ise, bunun olacağına inanmasa da, ABD'nin ulusal güvenliğini korumak için üslerini taşımak da dahil olmak üzere gereken her şeyi yapabileceğini söylemişti.

ABD'nin Türkiye'deki üslerini farklı ülkelere kaydırmayı ihtimal olarak değerlendirmesi dahi, Türkiye ile ilişkilerinde yaşanan olumsuzluğun bir göstergesi olarak kabul ediliyor ve Rusya ile yakınlaşan Türkiye'nin Batı tarafından artık gözden çıkarılmaya başlandığının bir işareti olarak görülüyor.

Moskova merkezli Bağımsız Devletler Topluluğu Ülkeleri Enstitüsü Direktör Yardımcısı ve enstitüdeki Avrasya Entegrasyonu ve Şanghay İşbirliği Örgütü Gelişimi Bölümü’nün Başkanı Vladimir Yevseyev, Sputnik’e açıklamasında, sahip oldukları istihbarata göre İncirlik'teki nükleer başlıkların belli bir süre önce Yunanistan'a değil Romanya'ya taşındığını ileri sürerek, ABD’nin Türkiye’ye, Rus S-400 hava savunma sistemi alımı yüzünden yaptığı baskıyı değerlendirdi.

Türkiye'yi Rusya ile anlaşmaktan vazgeçirmeye çalışıyorlar

NATO’nun diğer üyesi Yunanistan’ın Rus S-300 hava savunma sistemlerine sahip olduğunu, ayrıca NATO’ya katılmak isteyen Ukrayna’nın da bu silaha sahip olduğunu hatırlatan Yevseyev, bu durumun ABD ve NATO’da kimseyi rahatsız etmediğini ve sorun oluşturmadığına dikkat çekerek, “Sadece Washington’un Ankara’ya baskı yapma yönünde bir istek var. Türkiye’yi, Rusya’yla anlaşmadan vazgeçip Amerikan silah almaya zorlamak istiyorlar” ifadelerini kullandı.

ABD’li yetkililerin tüm açıklamalarına rağmen, S-400’ün NATO üyeleri için tehdit oluşturmadığını söyleyen Rus uzman, “ABD, Türkiye’ye, Patriot lehine S-400’den vazgeçmesi için baskı yapıyor” dedi.

Ancak S-400’lerin, Amerikan sistemlerinden daha iyi olduğunu kaydeden Yevseyev, “Rus sistemler, hedef tespit menzili ve yüksekliğine göre Patriot’lardan üstün. En önemlisi de S-400, Patriot’lardan farklı olarak güçlü parazit koşullarında çalışma yeteneğine sahip” yorumunda bulundu.

ABD tehlikeli bir oyun oynuyor

Türkiye’nin NATO ve S-400 arasında seçim yapması gerektiği yönündeki tehditlere gelince Ankara’nın da NATO’yu seçim karşısında bırakabileceğini dile getiren Yevseyev, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye şunu söyleyebilir, bizimle misiniz yoksa YPG ile? Neden DSG’ye silah sağlıyor ve hava desteği veriyorsunuz? Türkiye’nin ABD’ye sayısız önemli şikayetler sunmak için yığınca sebebi var. NATO’nun her bir üyesi, istediği politikayı uygulama hakkına sahip ve bu NATO üyeliğine aykırı değil. Aslında ABD çok tehlikeli oyun oynuyor”.