ABD, Özgür Suriye Ordusunun ölüm fermanını imzaladı

ABD, Özgür Suriye Ordusunun ölüm fermanını imzaladı

Rai Al Youm gazetesi genel yayın yönetmeni Abdulbari Atwan, ABD’nin artık Suriyeli muhaliflere destek vermeyeceği yönündeki haberleri köşesine taşıyarak, ABD’nin bu adımla Suriye’yi Rusya’ya teslim ettiğini iddia etti:

“ABD’nin Suriyeli siyasi ve askeri muhalefetine desteği kesmesi, Suriye’nin bir bütün olarak veya büyük bir bölümünün Ruslar’a teslim edilmesi anlamına gelmektedir.

ABD’nin böylesine bir kararı, siyasi önceliklerine, Trump’in yönetime gelmesinden sonra Rus-Amerikan uzlaşısına, Suriye muhalefetinin yönetimi devirmekte başarısız olması, IŞİD ve Ahrar’ul Şam (Nusra Cephesi) gibi örgütlerin ortaya çıkmasına bakıldığında bu durum hiç de şaşırtıcı değil.

ABD, Suriye muhalefetinden vazgeçerek onu kendi kaderine terk etti. Tıpkı Afgan cihatçılara ve Irak’taki Sahva güçlerine yaptığı gibi. Bunun nedenleri ise şöyle:

-Bütün hesaplarını Kürt savaşçılar, YPG ve SDG üzerinden yapmaya başlaması ve onları müttefikleri olarak görmesi.

-Kuzey Suriye’de kurduğu üslerle artık kendi gücüne dayanmaya başlaması.

-ABD ve Avrupalılar’da ‘Ruslar var oldukça Esad’ın düşmeyeceği’ yönünde bir kanaatin oluşması.

-Suriye muhalefetinin destekçilerinin Körfez’de kendi iç sorunlarına, Yemen’deki savaşa ve İran’a odaklanmış olmalarıdır.”

‘ÖSO’NUN ÖLÜM FERMANI’

Mısır El Bedil gazetesi de bu gelişmeyi, “Moskova ile yakınlaşma ve ÖSO’nun bitişi” şeklinde yorumladı.

“Uzmanlara göre yeni Amerikan yönetimi, Suriyeli muhaliflere yönelik bu programın Obama liderliğindeki eski yönetimle irtibatlı olduğu için bırakıyor. Bazılarına göre de ABD’nin bu adımı, ‘ılımlı’ diye bilinen ve ‘Özgür Suriye Ordusu’ adı verilen silahlı grubun ölüm fermanının imzalanması anlamına gelmektedir. Bu programa ayrılan paranın ise başka bir tarafa (Suriye Demokratik Güçleri gibi) aktarılıp aktarılmayacağı ise henüz bilinmiyor.”