ABD ordusu Türkiye İncirlik hava üssündeki varlığını azaltıyor

ABD Ordusu ani bir şekilde Türkiye İncirlik hava üssündeki savaş operasyonlarını azalttı ve bazı kalıcı kesintiler yapmayı planlıyor. ABD yetkilileri Wall Street Journal’a, Ankara ve Washington arasındaki gerilim nedeniyle bu değişimin gerçekleştiğini söyledi.

ABD ordusu Türkiye İncirlik hava üssündeki varlığını azaltıyor

Wall Street Journal’da çıkan habere göre, ABD Ordusu ani bir şekilde Türkiye İncirlik hava üssündeki savaş operasyonlarını azalttı ve bazı kalıcı kesintiler yapmayı planlıyor. ABD yetkilileri Wall Street Journal’a, Ankara ve Washington arasındaki gerilim nedeniyle bu değişimin gerçekleştiğini söyledi.

ABD, 2015’ten beri üssü, Suriye ve Irak’taki İslam Devleti’ne karşı düzenlediği hava saldırılarını yönetmek için kullanıyordu, fakat ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin kötüleşmesi ABD’nin İncirlik’te faaliyet göstermesini zorlaştırdı.

Türk hükümeti İncirlik’i, ABD’ye karşı önemli bir güç olarak görüyor.

Örneğin, Mayıs 2017’de, AKP yanlısı beyin takımı SETA vakfında bir politik analist olarak görev alan Can Acun, “İncirlik, ABD’nin liderlik yaptığı koalisyonun ana hava üssü. Bu yönde bir yaptırım ABD’yi zor bir konuma sokar,” dedi.

Ocak ayında ABD, A-10 kara jetlerini İncirlik üssünden aldı ve sadece ikmal uçaklarını bıraktı. Üste yaşayan askeri personel sayısı da azaltıldı. O dönemde Pentagon durumu, Afganistan’daki operasyonlara ağırlık vermek istediklerini söyleyerek açıkladı.

ABD yetkililerine göre, ABD’nin bir NATO müttefiki olan Türkiye’ye taahhütü devam ediyor ve daha fazla uçak ya da hava kuvveti azaltmaya yönelik bir planları yok. Ancak yetkililer aynı zamanda, İncirlik’in kullanılmasıyla ilgili iç tartışmaların devam ettiğini de belirttiler ve, “üsten operasyon yönetebilme kabiliyetimizi kaybetme ihtimalinde, etkilerini azaltabilmek için bunun gerekli” olduğunu düşündüklerini de eklediler.

ABD-Türkiye ilişkileri, Suriye’deki aykırı düşen çıkarları ve çelişen ittifaklar sebebiyle bir süredir yokuş aşağı gidiyor.

İki ülke arasındaki ilişkiler son zamanlarda, Türkiye’nin 20 Ocak tarihinde Suriye’nin kuzeyindeki Afrin şehrine bir askeri operasyon başlatmasıyla, daha da gerildi. Türkiye defalarca operasyonu, ABD destekli Kürt kuvvetlerin elinde olan Menbiç şehrine doğru da genişleteceğini dile getirdi.

9 Mart Cuma günü Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve ABD’nin, Washington DC’de bu hafta ilişkileri normalleştirmek için düzenlenen ve iki gün süren görüşmeler sonucunda, Menbiç ve Suriye’nin Fırat’ın doğusunda kalan diğer şehirlerinde istikrar kararı aldığını açıkladı.

ABD, Türkiye Dışişleri Bakanı’nın görüşlerini doğrulamadı.

Dün Washington Post gazetesi, “Trump yönetiminin Türkiye’ye, ABD’nin Suriye’deki İslam Devleti’ne karşı giriştiği mücadelenin belkemiği olan Kürt savaşçıları dizginleyeceğini söylediğini,” bildirdi.

Ama aynı Washington Post makalesi ayrıca, bir ABD yetkilisinin dediklerine dayanarak, ABD’nin 3.5 yılını sonlandırmaya hazır olmadığını da belirtti, ve Kürtler için aynı ABD yetkilisi, “Bizim için durum biraz hassas, çünkü bu insanlarla uzun yıllar geçirdik bir arada,” dedi. “Özellikle bizim (Amerikalı) savaşçılarımız açısından, derin kişisel ilişkiler geliştirdik ve hiçkimse bunun yok olduğunu görmek istemiyor.”

Ahval’e okunan bir epostada, bir Dışışleri Bakanlığı sözcüsü bu toplantılar hakkında konuşurken Menbiç’ten bahsetmiyordu ve “bu amaç için kabul edilen mekanizma hakkındaki ilk toplantıda yoğun ve üretken konuşmalarımız oldu” diyordu.

Bu sırada, Wall Street Journal ile konuşan Türk kaynaklar ise, ABD Ordusu’nun aldığı kararın, ABD-Türkiye ilşikilerinin şu anda bulunduğu durumdan ziyade, ABD’nin önceliklerini Suriye’den Afganistan’a kaydırmasının sonucu olduğuna inanıyorlar.