ABD ile Türkiye arasındaki yeni polemik: Mazlum Kobane

ABD ile Türkiye arasındaki yeni polemik: Mazlum Kobane

ABD Başkanı Donald Trump ile gerçekleştirdiği telefon görüşmeleri, Türkiye'nin Rojava'ya yönelik harekatı boyunca yaptığı açıklamalar nedeniyle, kamuoyu gündeminin en çok konuştuğu isimlerden Suriye Demokratik Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Kobane kimdir?

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "O teröristi bize teslim edin" sözlerinin hedefi de olan DSG Genel Komutanı Mazlum Kobane, Trump'ın birkaç teşekkür ettiği de bir isim. 

ABD'ye gitme ihtimali bulunan Kobane, ABD ile Türkiye arasındaki yeni polemik unsuru gibi görünüyor.

Peki, Kobane'nin iddia edildiği gibi Abdullah Öcalan'la bir fotoğrafı var mı. Teyit edilmeyen fotoda, Kobane ile Öcalan'ın birlikte yüzdüğü görülüyor.

Mazlum Kobani ve Abdullah Öcalan

BBC Türkçe'nin derlediği habere göre, Kobane 1967 doğumlu ve Kobane'de doğdu. Adının Mustafa Abdi bin Halil olduğu yönündeki iddialara karşın, Ferhat Abdi Şahin, Şahin Cilo ve Mazlum Abdi de yine bilinen isimleri arasında.

Kobane'nin çocukluğunda Öcalan'la tanıştığı iddiası dillendiriliyor.

23 yaşında PKK'ye katıldığı belirtilen Kobane, Suriye'deyken sürekli tutuklandığını anlattığı NY Times röportajında, Halep Üniversitesi'nde eğitim gördüğünü belirtiyor.

Bir dönem Avrupa'da da yaşayan Kobane, 1997-2003 yılları arasında Avrupa'da siyasi faaliyet yürütüyor ve Abdullah Öcalan'ın 1999 yılında mahkemeye verdiği bir ifadede ondan (Ferhat Abdi Şahin adıyla) bahsetmesi dikkatleri çekiyor.

Haberde, Öcalan-Kobane ilişkisi ile ilgili şu bilgi dikkat çekiyor:

"Öcalan, mahkemenin 1998 yılında ilan ettiği ateşkesle ilgili sorusuna verdiği yanıtta, Türk devletinin farklı kanallarla o dönem kendilerine ateşkes önerisi yaptığını belirtmiş ve şunları söylemişti:

'Bu ateşkes konusunu biraz açmak istiyorum. Ateşkes önerisi bize Avrupa Temsilcimiz Kani Yılmaz ve Şahin kodlu Ferhat Abdi Şahin isimli arkadaş tarafından getirildi. Abdi Şahin isimli arkadaşımıza da Selim Okçuoğlu isimli ve avukatlık yapan HADEP'te de faaliyet gösteren kişi getirmiş, bana getirilen ateşkes önerisi çok kapsamlıydı. 

"Olağanüstü halin kaldırılacağını, geçici köy koruculuk sisteminin kaldırılacağını, Türkiye'nin üniter yapısına halel gelmemek kaydıyla birtakım düzeltmelere girişileceğini belirtmişti. Bu belge sanırım şimdi Avrupa arşivimizdedir, fırsat olursa ileride bu belgeyi getirtiriz."

PKK ve KCK'de bir süre çeşitli görevler alan Kobane'nin bu ismini Kobane'de aldığı belirtilirken, uluslararası çapta bir üne kavuşması ise YPG'nin ana gövdesini oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin 2015 yılında kuruluşuyla gerçekleşiyor.

DSG Komutanı olarak uluslararası bir tanınırlık kazanan Kobane ile röportaj yapan NY Times Ortadoğu muhabiri Ben Hubbard, "Kamuflajlı üniformasıyla oturuyordu. Epey mütevazı bir figürdü ve hayli yumuşak sesliydi. Güçlü askeri kişilerde gördüğünüz yüksek sesle, sert bir şekilde konuşma tarzı onda yoktu. Elini sıktığımda avuç içinin epey yumuşak olduğunu fark ettim. Bu bana onun; elinde Kalaşnikofuyla düşmana ateş ederek çok zaman geçiren biri değil, daha çok stratejik konularla ilgilenen biri olduğunu düşündürdü" ifadelerini kullanıyor.

Trump, Kobane'nin adını, Erdoğan'a yazdığı mektupta da geçirmiş ve, "Sorunlarınızın bazılarını çözmek için çok uğraştım. Dünyayı yüzüstü bırakmayın. Harika bir anlaşma yapabilirsiniz. General Mazlum sizinle müzakere etmek istiyor ve daha önce vermedikleri bazı ödünleri vermeye niyeti olduğunu söylüyor. Size güvenerek, (Mazlum Kobane'nin) bana yazdığı, elime yeni ulaşan mektubu da ekliyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Trump'a göre, Kobane, müzakere ve iş birliğine açık biri. Türkiye ile Rusya arasındaki Soçi muhtırasını takiben, perşembe günü paylaştığı ve doğrudan Kobane'nin Twitter hesabını da eklediği Twitter mesajında, Kobane ile telefonda görüştüğünü, bundan çok memnun olduğunu belirtti ve ona teşekkür etti.