ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'dan Kürdistan Başbakanı Barzani'ye telefon

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'dan Kürdistan Başbakanı Barzani'ye telefon

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Washington yönetiminin Kürdistan hükümetiyle ciddi görüşmelere başlaması ve istenilen amaca ulaşılması için Bağdat ile iletişim halinde olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz hafta Kürdistan’da gerçekleşen deprem dolayısıyla kendisi ve ülkesi adına depremde yakınlarını kaybedenlere başsağlığı dileklerini ilettiği belirten Tillerson, ülkesinin depremin oluşturduğu zarardan ötürü dayanışmaya hazır olduğunu kaydetti.

Irak güçleriyle Peşmerge arasındaki çatışmaların durmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Tillerson, her iki gücün de güvenliğin korunması için çaba sarf etmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Kürdistan hükümetinin Irak Federal Mahkemesi’nin referandum kararına saygı duyduğunu açıklamasından ötürü Başbakan Neçirvan Barzani’ye teşekkür eden Tillerson, Erbil ile Bağdat arasında ciddi bir diyaloğun başlaması için taraflar arasında sükûnetin korunmasının önemine işaret etti.

Görüşmede, Kürdistan’ın her zaman söylendiği gibi, sorunların çözümü için Irak’la anayasa temelinde ciddi bir diyaloğa hazır olduğunu belirten Başbakan Neçirvan Barzani, ABD ve Koalisyon güçlerinin Erbil-Bağdat diyaloğunun başlaması için rolünü oynaması ve desteklerini sunmasını ümit ettiğini ifade etti.

Telefon görüşmesi ve başsağlığı mesajı dolayısıyla Tillerson’a teşekkürlerini sunan Başbakan Barzani, depremden ötürü gelecek her türlü desteğe açık olduklarını kaydetti.

Kürdistan’a uygulanan hava ablukasının bir an önce kaldırılması gerektiğini dile getiren Başbakan Neçirvan Barzani, “Özelikle insani konularda önemli bir ihtiyaç var. Kürdistan hava sahasına uygulanan abluka bir an önce kaldırılmalıdır. Çünkü Kürdistan’da misafir edilen bir buçuk milyondan fazla sığınmacının ihtiyaçlarının bir kısmının havaalanları kullanılarak gideriliyor” diye konuştu.