ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı: Kürdistan ticaret için güvenli bir bölge

ABD Dışişleri Bakanı’nın Yakındoğu İşleri’nden Sorumlu Yardımcısı Joey Hood, Kürdistan Bölgesi’nin ticaret için güvenli bir bölge olduğunu belirterek, “ABD Kürdistan Bölgesi ile ticaretin geliştirilmesi için yakından çalışacak” dedi.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı: Kürdistan ticaret için güvenli bir bölge

Joey Hood, Kürdistan Bölgesi’nin Irak’ın en güvenli bölgesi olduğunu belirtti.

Hood, “ABD mevcut ekonomik koşulların güçlendirilmesi için Kürdistan Bölgesi’ne yardımcı çalışacak. Kürdistan Bölgesi’nin ticaret için Irak’ın en güvenilir bölgesi olduğuna inanıyoruz. İlişkilerin daha da gelişmesi için umutlu olmalıyız” diye konuştu.

ABD ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti arasında ortak çalışmalara değinen Hood, sözlerine şunları ekledi:

“Ekonominin canlandırılması için iyi bir şekilde çalışmalıyız. Irak’ta zorluk ve sorunlarla karşılaşıyoruz. Irak hükümetinin bu konuda reform yapmasını umut ediyoruz.

Ticari işlerde kurum ve kuruluşların gidiş gelişlerinin kolaylaştırılması gerekiyor. Irak’ta bütün kontrol noktalarına trafik izni verilmeli. Bu ticari süreç için sorun oluşturuyor. Her ne kadar Kürdistan Bölgesi’nde durum farklı ve memurlar daha güvende olsa da Kürdistan Bölgesi’nde de rutin işlemler var ve işleri yavaşlatıyor.”

“Ekonomik kaynaklarımızı çeşitlendirmeye çalışıyoruz”

Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani ise, ticari işlemlerde bürokratik rutinlere dikkat çekerek, “Rutinleri azaltmaya ve hizmetleri hızlandırmak için çaba göstereceğiz” dedi.

Kubad Talabani, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti rutinleri azaltarak ekonomik kalkınmayı hızlandırabilir. Bu şekilde halk daha çok iş yapabilir. Bu süreç için çalıştık ve çalışmaları başlattık” değerlendirmesinde bulundu.

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde ekonomik kalkınma için iyi çevre oluşturmaya çabalayacaklarını belirten Talabani, “Kürdistan’ın ekonomisini şaha kaldırmak için yatırımcıları teşvik etmeye ve rekabeti geliştirmeye ihtiyacımız var” diye konuştu.

Talabani ayrıca, ekonomik kaynakları çeşitlendirmeye çalıştıklarını vurguladı.

/ Rudaw