ABD çemberi daraltıyor: İran'a karşı Uluslararası Koalisyon

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, hem İran'la ön koşulsuz müzakereye hazır olduklarını, hem de İran'a karşı küresel bir koalisyon için adım atacaklarını bildirdi.

ABD çemberi daraltıyor: İran'a karşı Uluslararası Koalisyon

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, hem İran'la ön koşulsuz müzakereye hazır olduklarını, hem de İran'a karşı küresel bir koalisyon için adım atacaklarını bildirdi.

Suudi Arabistan'a hareketinden önce Joint Andrews Havalimanında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Pompeo, ana gündem maddesinin İran olacağını söyledi.

Pazartesi günü hem Suudi Arabistan hem de Birleşik Arap Emirlikleri'nde yapacağı temasları "İran'a karşı küresel bir koalisyon" oluşturmanın ilk adımı olarak nitelendiren Pompeo, "Onlarla (Suudiler ve BAE) stratejik olarak nasıl konumlandığımızı ve sadece Körfez ülkelerinde değil Asya ve Avrupa'da da (İran'a karşı) küresel bir koalisyonu nasıl inşa edeceğimizi konuşacağız" dedi.

Pompeo, açıklamasında, "Ön koşul olmaksızın müzakere yapmaya hazırız. Bizi nerede bulacaklarını biliyorlar. Bizimle irtibata geçmeye hazır olduklarında müzakerelere başlayabileceğimize eminim. Başkan Trump'ın da söylediği gibi İran halkı için parlak bir gelecek istiyoruz. Bu müzakereler onlar için çıkış yoludur" değerlendirmesini yaptı.

Suudi Arabistan ve BAE'nin ardından Hindistan'a geçecek olan Pompeo, daha sonra Japonya ve Güney Kore'de de temaslarda bulunacak.

ABD Başkanı Donald Trump da dün bir TV kanalına verdiği mülakatta, İran ile savaş istemediğini ve herhangi bir ön koşul gelmediği sürece konuşmaya hazır olduğunu söylemişti.

Trump ayrıca, İran'ın ekonomik olarak çok zor durumda kaldığına ve müzakereye açık olduğuna inandığını ifade ederek, "İran anlaşma yapmak istiyor. Benim anlaşmam nükleer silahla alakalı. Bakın, (İran) nükleer silah sahibi olamayacak. Şu an içinde bulundukları pozisyondan memnun olduklarını sanmıyorum. Ekonomileri gerçekten kötü" değerlendirmesinde bulunmuştu.

ABD, Suudi Arabistan, BAE ve İngiltere’den ortak çağrı

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İngiltere ve ABD'nin ortak açıklamasında İran'ın "istikrarı bozan faaliyetlerine" tepki gösterilirken, artan Husi saldırılarına son verilmesi çağrısında bulunuldu.

Suudi Arabistan, BAE, İngiltere ve ABD, İran ile Yemen konusunda ortak yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, dört ülkenin bölgede artan gerilim ile İran'ın "istikrarı bozan faaliyetlerinin yol açtığı tehditler" konusunda endişesi dile getirilirken, bunlara örnek olarak 12 Mayıs ve 13 Haziran'da petrol tankerlerine yönelik saldırılar gösterildi.

Bu saldırıların uluslararası su yollarına tehdit oluşturduğu kaydedilen açıklamada, "İran'ı, bölgesel istikrarı tehdit eden eylemlerini durdurmaya ve gerilimleri azaltmak için diplomatik çözümler aramaya çağırıyoruz" ifadesi kullanıldı.

İran yapımı füze ve insansız hava araçları kullanılarak, Suudi Arabistan'ı hedef alan Husi saldırılarından da endişe duyulduğu belirtilen açıklamada, özellikle 12 Haziran'da Abha Havaalanına yönelik saldırı kınanarak, "İran destekli Husilere bu tür saldırılarına derhal son vermesi çağrısında bulunuyoruz" talebine yer verildi.

Yemen'deki barış sürecine olan desteğin yinelendiği açıklamada, tarafların Hudeyde Anlaşmasının uygulanmasının hızlandırılması için ortak Yeniden Düzenleme Koordinasyon Komitesine yapıcı bir şekilde katılmaları istendi.

Açıklamada, "Husileri, Salif ve Ras-Issa limanlarından tamamen çekilmeye çağırıyoruz" ifadesi de yer aldı.

Açıklamada ayrıca, Stockholm Anlaşmasının uygulanmasının, Yemen'de çatışmaya son verecek kalıcı bir siyasi uzlaşma için bir süreci başlatma fırsatı sunacağı belirtildi.

Ortadoğu

İran: ABD İHA’larını vurma kapasitemiz var

Umman Körfezi'nde ABD'ye ait bir İHA'nın İran tarafından vurulması sonrası, bölgede tansiyon düşmüyor.

Washington Post'un haberine göre İran Donanma Komutanı Hüseyin Hanzadi, ABD’yi, Tahran’ın bölgedeki casus İHA’ları vurma kapasitesine sahip olduğu konusunda uyardı.

Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Sözcüsü Abbas Musevi, ABD'nin Ortadoğu planının utanç verici olduğunu ve başarısızlığa mahkum olduğunu söyledi.

Abbas Mousavi, ISNA haber ajansına yaptığı açıklamada ABD ve İngiltere'yi hedef aldı.

Mousavi,"ABD'nin Ortadoğu planları utanç verici ve başarısızlığa mahkum. Bu konferans ve Filistin'in satışı, onları hiçbir yere götürmeyecek" dedi.

Tahran'daki toplantıların ardından Murrison'un açıklamalarının yapıcı olmadığını söyleyen Mousavi, "İngiltere, iç sorunları ve Brexit krizi nedeniyle Amerika'nın tarafını tutuyor gibi görünüyor" dedi.