ABD başkanlık yarışında hangi isim önde?

ABD’de kritik seçime günler kala anketlere göre Demokratların adayı, eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden yarışı dokuz puan önde götürüyor. Ancak seçimin kaderini kararsız olarak nitelenen eyaletler belirleyecek.

ABD başkanlık yarışında hangi isim önde?

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre bazı eyaletlerde aradaki fark sadece bir puan. Nevada Üniversitesi’nden David Damore, “Günün sonunda o eyaletler birbirine çok yakın olacak. Bu nedenle sanırım Biden’ın patlama yapması ya da çok çok az farkla Trump’ın zafere ulaşması olasılığı var” diyor.

Dört yıl önceki seçimlerde de Demokrat aday Hillary Clinton seçim gününe kadar anketlerde önde gözüküyordu. Ancak Clinton ülke genelinde fazla oy kazanmasına rağmen, delege sayısında geride kalınca Trump seçimi kazanmıştı.

Benzer bir sonucun bu seçimde gerçekleşeceği endişesi yaşanırken, uzmanlar “bu sefer farklı” diyor.

Bir ismin başkan olabilmesi için 538 delegenin 270’ini kazanması gerekiyor.

Bu yılı öncekilerden ayıran bir diğer özellik Amerikalılar erken oy kullanmada rekor rakamlara ulaştı. Buna göre 40 milyondan fazla Amerikalı seçim gününü beklemeden oylarını kullandı.

Erken oy kullanmayı daha fazla tercih eden kitlenin Demokratlar olduğu belirtiliyor.

Pew Araştırma Merkezi’nin ekim ayında yaptığı ankete göre Biden, 2016’da oy kullanmayıp 3 Kasım’da oy kullanacaklar kategorisinde Trump’ın 16 puan önünde.

Biden’ın seçim ekibinin kasasında son verilere göre 177, Trump’ın ekibinin ise 63 milyon doları bulunuyor.

Bazı uzmanlar bu yıl seçime katılımın Trump’ın toplumu kutuplaştırdığı belirtilen politikaları nedeniyle önceki seçimlere göre daha fazla olacağını belirtiyor.

Buna göre bu yıl 150 milyon kişinin oy kullanacağı tahmin ediliyor.