ABD basını 'YPG'ye doğrudan silah yardımı'nı nasıl gördü?

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'de YPG'ye doğrudan silah yardımı kararı Amerikan basınının da gündeminde. ABD medyası, Trump'ın kararının sürpriz olmadığını yazdı. Bu kararın Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilere zarar verebileceğine dikkat çekildi.

ABD basını 'YPG'ye doğrudan silah yardımı'nı nasıl gördü?

ABD, YPG'ye doğrudan ve daha gelişmiş silah desteği verecek. Amerikan medyası, YPG'nin zaten ABD'den hava desteği aldığını hatırlattı.

Suriyeli Kürtlerin, Arap savaşçılar üzerinden dolaylı olarak silah yardımı aldığını, bunların bir kısmının ABD silahları olduğunu yazdı.

ABD Yönetimi, YPG'yi Rakka'yı ele geçirebilecek tek güç olarak görüyor; Pentagon'daki generaller, uzun süredir YPG'yi silahlandırmayı savunuyor.

Washington Post ve New York Times gibi ülkenin önde gelen gazetelerine göre Başkan Donald Trump'ın kararı sürpriz değil. Trump'ın bu kararını, gelecek hafta Beyaz Saray'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a resmen bildirmesi bekleniyor.

New York Times gazetesi, ana unsurunu YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'ne verilecek silahların, hafif silah ve mühimmatın yanı sıra ağır makineli tüfek, 120 milimetrelik havan topu, anti-tank silahları ve zırhlı araçları da içerdiğini yazdı.

İngiliz The İndependent gazetesi ise, top ya da karadan havaya füze verilmesinin beklenmediğini vurguladı.

Gazeteler, Türkiye'ye verilen güvencelere de yer verdi. New York Times'a göre silahlar ve mühimmat, Kürtler ve Arapların yürüteceği belirli operasyonlar için kullanılacak.

Amerikalı danışmanlar Kürtlere verilen silahların kullanımını denetleyecek. Silahların başka bir amaç için kullanıldığı ya da kaçakçılık yapıldığı tespit edilirse sevkiyat kesilecek. Operasyona katılacak güçlerin çoğunluğu Arap savaşçılardan oluşacak.

Washington Post bu vaatlerin Türkiye'nin kaygılarını gidermeye yetmeyeceği yorumunu yaptı. New York Times, ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey'in, "Türkiye'yi çok zor bir durumda bırakıyoruz" ifadesine yer verdi.

Amerikan basınına göre kararın, "çatışmasızlık bölgeleri"ni nasıl etkileceği de bilinmiyor.