ABD: Astana görüşmeleri için resmi davet almadık

ABD, Astana görüşmeleri için resmi davet almadıklarını açıkladı.

ABD: Astana görüşmeleri için resmi davet almadık

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında, Suriye için 23 Ocak'ta başlayacak Astana görüşmelerinde sizin bir rolünüz olacak mı?” şeklindeki soruyu şöyle yanıtladı: "Orada bir rolümüz olacak mı bilmiyorum ve bu konuda sizi görüşmeleri düzenleyen Rusya ve Türkiye'ye yönlendirmek isterim. Biz henüz bir davet almadık.”

Basın mensubunun, "Bu görüşmeler hakkında size bir şey söylediler mi?” sorusuna ise Mark Toner, "Bakanımız, kendisinin de ifade ettiği gibi, hem Rus hem de Türk mevkidaşıyla irtibat halinde Suriye'deki durumu görüşüyor. Bu yüzden de, elbette kendisi bu görüşmelerde süreci hızlandırabilir. Fakat biz bu görüşmeleri düzenleyen değiliz” cevabını verdi.

Reuters, 'Kalın, Astana'ya ABD de katılacak dedi' haberini geri çekti

Bugün Reuters haber ajansı Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın "Astana görüşmelerine ABD de katılacak” dediği yönünde bir haber geçmişti.

Söz konusu haberde Kalın'ın, Astana'daki Suriye toplantısıyla ilgili olarak "Esad iktidarda olduğu sürece Suriye'de çözüm zor. Astana görüşmelerine ABD de katılacak. ABD'nin hangi düzeyde temsil edileceği henüz net değil" ifadelerini kullandığı aktarılmıştı.

Reuters'tan abonelere gönderilen yazıda, "'Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, ABD'nin prensipte Astana görüşmelerine katılacağını ancak katılım düzeyinin belirsiz olduğunu söyledi' açıklaması geri çekilmiştir. Anlık haber, yanlış yönlendirmeye dayanıyordu, yerine başka bir açıklama gelmeyecek" denildi.