ABD Araştırma Kurumu MECRA: Kürdistan, ABD’nin güçlü bir müttefiği olarak kalmalı

ABD Araştırma Kurumu MECRA: Kürdistan, ABD’nin güçlü bir müttefiği olarak kalmalı

‘‘Ortadoğu Rapor ve Analiz Merkezi (MECRA)’’ ABD yönetimine sunduğu bir raporda, Erbil’in güçlü bir müttefik olarak devam etmesi ve bunun için ABD’nin Erbille istihbarat ve güvenlik konularında daha uyumlu hale gelmesi gerektiğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığına bağlı olarak Arapça yayın yapan El Hurra Televizyonu MECRA kurumunda çalışan Seth Frantzman’ın ayrıntılı bir raporunu paylaştı.

Frantzman tarafından hazırlanan ve paylaşılan bu rapora göre, Iraklı milisler ABD’nin reoksiyonları ve korkusundan dolayı ABD güçlerine saldırmayı durduracaklar ama ABD’nin sahadaki ortakları ve Kürtleri hedef alarak ABD’nin bölgeden çekilmesini zorunlu hale getirmek isteyecekler.

Kürdistan Demokratik Partisi (PDK) Çalışma Ofisi’ne yönelik geçen hafta Bağdat’ta düzenlenen saldırılara değinilen raporda, Haşdi Şabi milislerinin Irak Federal polislerinin gözü önünde saldırı düzenleyerek PDK ofisini yaktıklarını, 30 Eylül’de de Erbil Ulusalararası Havalimanı’na yönelik füze saldırısı düzenlendi işleniyor ve bütün bu saldırıların Haşdi Şabi tarafından gerçekleştirildiği vurgulanıyor.

Geçtiğimiz bir kaç yıl içerisinde Haşdi Şabi’nin Irak içerisinde farklı bir devlet oluşumuna girdiklerine değinen Frantzman raporun devamında, Haşdi Şabi’nin devletten bağımsız kendi özel kurumlarını örgütlediğini ifade ediyor.

ABD Başkanı Trump’un gerçekleşen bu saldırılara karşı başarılı olduğunu belirten MECRA Yönetim Kurulu Yetkilisi, Irak’lı milislerin, ABD güçlerine yönelik saldırılarının devam etmesi halinde Trump’ın sert cevabı ile karşılaşacaklarından korktuklarını söylüyor.

Raporun devamında, füzelerle ABD ve Erbil’e saldırı düzenleyen Haşdi Şabi milislerinin, karşılaştıkları reaksiyon ve korku nedeniyle daha önceden üstlendikleri alanları boşaltığına dikkat çekiliyor.

Raporun sonunda ABD Yönetimine çağrı yapan MECRA, Haşdi Şabi milislerinin sürekli olarak sıkıştırılması gerektiğini, Erbil ile istihbarat ve güvenlik paylaşımının dahada güçlendirilmesi ve Erbil’in Ortadoğu’da ABD için güçlü bir müttefik olarak kalması gerektiği önerileri sunuluyor.