ABD, 2 bin 200 DSG’liye askeri eğitim verecek

ABD, 2 bin 200 DSG’liye askeri eğitim verecek

Amerika Birleşik Devletleri, Delta Crescent Energy LLC adlı şirketin Suriye Demokratik Güçleri’nin (HSD) kontrolündeki bölgelerde petrol çıkarmak, işlemek ve ticaretini yapmak üzere yerel yönetimle yaptığı sözleşmenin ardından, petrol kuyularının korunması için 2 bin 200’den fazla kişiye askeri eğitim vermeye hazırlanıyor.

ABD merkezli Delta Crescent Energy Şirketi ile Suriye’nin kuzeyindeki özerk yönetim arasında geçtiğimiz günlerde bir petrol sözleşmesi imzalanmış, sözleşme Suriye ve Türkiye tarafından tepkiyle karşılanmıştı.
ABD Savunma Ba

kanlığı’nca hazırlanan son raporda, ABD askerlerinin SDG denetimindeki bölgelerde bulunan ve sözleşmeye konu petrol kuyularının korunması için Suriye’deki Kürt güçlerine bağlı 2 bin 200’den fazla kişiye askeri eğitim vereceği belirtildi. 
Rapora göre, Suriye ve Irak’ta IŞİD ile mücadele için kurulan uluslararası koalisyon gücünde yer alan askeri yetkililer, yerel güçlerin eğitilmesinin amacını, bölgedeki petrol kuyularının güvenliğinin sağlanması olarak görüyor. Bu durumun IŞİD terör örgütünü büyük bir gelir kaynağından mahrum bırakacağı ifade ediliyor. Suriyeli Kürtlerin kontrolündeki bölgede petrol üretiminin günlük en az 30 bin varile çıkması beklenirken, bunun da günde 3 milyon dolara tekabül ettiği ifade ediliyor.
Raporda, 2020 Nisan-Temmuz ayları arasında uluslararası koalisyon bünyesinde bulunan Doğal Kararlılık Tümeni’nin Suriye’nin doğusunda çeşitli birliklere destek verdiğine işaret ediliyor. 
Doğal Kararlılık Güçleri aynı zamanda Petrol Altyapısı Güvenlik Kuvvetleri bünyesindeki unsurları da eğitecek. Sayıları 2 bin 200’e ulaşan bu unsurlar, petrol bölgelerinin korunmasından sorumlu olan SDG şemsiyesi altında çalışacak. Bu unsurlar içinden büyük bir grup da sınır güvenliği ve IŞİD militanlarının bulunduğu cezaevlerinin güvenliğinden sorumlu olacak.  Raporda, petrol kuyularının korunmasında görev alacak güçlerin askeri eğitimine ne zaman başlanacağına ilişkin tarih verilmiyor.

Rapora göre, söz konusu yerel askeri güçlerin eğitimi için gereken masraflar, ABD Savunma Bakanlığı’nın 2020 bütçesinde DEAŞ ile mücadele için ayırdığı 200 milyon dolarlık fondan karşılanacak. 
Petrol güvenliğinin sağlanmasında görev alacak bekçilerin yarısının Mart 2020 itibariyle eğitimlerini tamamladığına işaret edilen raporda, bekçilerin petrol bölgesindeki gözlem kameralarını kullanacakları ve muhtemel bir ‘sabotaj girişimi’ durumunda müdahale yetkisine sahip olacakları bilgisine yer veriliyor.

10 Bin IŞİD'li tutuklu
Raporda, bölgede IŞİD’li tutukluların tutulduğu hapishanelerde durumun kötüye gittiğine dikkat çekiliyor. Bölgedeki cezaevlerinde yaklaşık 2 bini yabancı olmak üzere 10 bin IŞİD’li mahkûm bulunuyor. Yabancı ülkeler IŞİD’e katılmış vatandaşlarını geri almak veya yargılamak istemiyor. Uluslararası koalisyon güçleri, bu cezaevleri ve kamplarda askeri güvenliğin sağlanması için yaklaşık 2 milyon dolar tahsis ederken, raporda buna rağmen bölgedeki bir hapishanede tutukluların yaşam şartlarını protesto için isyan çıkardığı belirtiliyor. (Şarkul Avsat)