AB toplantısından sonra konuşan Merkel'den Türkiye'ye yaptırım sinyali

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 10 Aralık'taki AB Liderler Zirvesinde Türkiye’ye yönelik yaptırımlar konusunun gündeme gelebileceğini söyledi.

AB toplantısından sonra konuşan Merkel'den Türkiye'ye yaptırım sinyali
Angela Merkel, Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleriyle video konferans yöntemiyle yapılan toplantı sonrası düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Türkiye’yle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
 
Doğu Akdeniz'de Yunanistan ve Fransa'yla yaşanan gerilimin artması sonucunda, yaz aylarından bu yana AB’nin yaptırımları gündeme almasını erteleyen ve Yunanistan ile Türkiye'nin kıta sahanlığı sorununu çözmesi için arabulucu olan Merkel, ilk kez yaptırımların gündeme gelebileceğinin sinyalini verdi.
 
Türkiye'nin tartışmalı sularda sondaj yapan gemileri için NAVTEX ilanlarını uzatmasıyla ilgili "Olaylar umduğumuz gibi gelişmedi" diyen Merkel, bir sonraki zirveyle ilgili şunları söyledi:
 
"Türkiye'nin tartışmalı sularda doğal gaz arayışını, 10 Aralık'ta yapılacak bir sonraki AB zirvesinde masaya yatırma konusunda uzlaştık. Bu konuda hiçbir soru işareti yok. O zamana kadar yaşanacak gelişmeleri izleyeceğiz ve ona göre bir karar vereceğiz. Şu an başka bir şey söyleyemem ama bugüne kadar olayların umduğumuz şekilde gelişmediğini söyleyebilirim."
 
Almanya'nın Dışişleri Bakanı Heiko Maas da, "Türkiye, Aralık ayındaki AB zirvesinde kendisine yönelik yaptırımların gündeme gelmesini istemiyorsa Doğu Akdeniz'de provokasyonlara son vermesi gerekiyor” diyerek, şunları dile getirdi:
 
"Aralık ayındaki zirveden çıkacak karar Türkiye'nin tavrına bağlı. Eğer Türkiye'den olumlu bir sinyal geldiğini görmezsek, Erdoğan'ın Kuzey Kıbrıs ziyareti gibi daha fazla provokasyonlar görürsek, o zaman zorlu bir tartışmaya gireriz. O zaman Türkiye'ye yönelik yaptırımlar sorusu muhakkak yeniden gündeme gelir."