AB, NATO ve Yunanistan'dan Türkiye'ye yardım önerisi

İzmir açıklarında meydana gelen, Yunanistan'ın Samos Adası'nı da vuran ve 12 kişinin hayatını kaybetmesine, 438'den fazlasının da yaralanmasına neden olan 6.6 şiddetindeki depremin ardından AB, NATO ve Yunanistan olmak üzere çok sayıda uluslararası kuruluş ve ülkeden Türkiye'ye yardım önerisinde bulunuldu.

AB, NATO ve Yunanistan'dan Türkiye'ye yardım önerisi

Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşerek mahsur kalmış vatandaşların kurtarılmasına  yardım etmek amacıyla Yunan arama ve kurtarma ekiplerinin Türkiye'ye derhal gönderilmesi için Yunan hükümetinin hazır olduğunu ifade etti.

Benzer şekilde, AB ve NATO da, Türkiye'ye her türlü yardıma hazır olduklarını duyurdu.

DW Türkçe'nin haberine göre, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, "Türkiye ve Yunanistan'ı etkileyen şiddetli deprem sonrasında gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Düşüncelerim depremden etkilenen tüm insanlarla birlikte. AB destek sağlamaya hazırdır" ifadelerini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'den de benzer bir mesaj geldi.

Leyen, aklının Yunanistan ve Türkiye'de olduğunu kaydetti ve AB'nin mümkün olan her türlü yardımı sunmaya hazır olduğunu vurguladı.

AB Komisyonu'nun Kriz Yönetiminden sorumlu üyesi Janez Lenarčič de AB'ye bağlı Acil Durumlara Yanıt Koordinasyon Merkezi'nin Türkiye ve Yunanistan'daki sivil savunma yetkilileriyle yakın temasta olduğunu bildirdi.

Benzer bir destek mesajı da NATO'dan geldi. Twitter hesabından bir paylaşımda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Ege'deki depremden derin üzüntü duydum ve düşüncelerim depremden etkilenenlerle. NATO, müttefiklerimiz Yunanistan ve Türkiye'ye yardıma hazırdır" ifadelerini kullandı.

Bir destek ve yardım önerisi de Yunanistan'dan geldi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı arayarak, "Her iki ülkeyi de vuran depremdeki trajik can kayıplarından dolayı başsağlığı dileğinde bulunuyorum" dedi.

Erdoğan'ı aradığını Twitter hesabından duyuran Mitsotakis, "Farklılıklarımız ne olursa olsun, bu, halklarımızın dayanışmaya ihtiyaç duyduğu bir zamandır" diye yazdı.

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin de Türk ve Yunan halklarının yanında oldukları, iki ülke hükümetlerinin talep etmesi durumunda Fransa'nın yardım göndermeye hazır olduğu mesajını verdi.

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz