Erdoğan: 'Kıbrıs'ta artık iki devletli çözüm masaya gelmeli'

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) koronavirüs nedeniyle altı ay geç yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanı seçilen Ersin Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak Ankara'yı ziyaret etti. Ziyaret sonrasında Erdoğan, Kıbrıs'ta öevcut parametreler ile bir çözüm olamayacağını ve federasyon seçeneğinin zaman kaybı olduğunu ifade etti.

Erdoğan: 'Kıbrıs'ta artık iki devletli çözüm masaya gelmeli'

İkilinin görüşmesinin ardından yapılan basın toplantısında Erdoğan, Tatar'ı misafir etmekten memnunluk duyduklarını aktarıp ve seçim galibiyeti için tebrik etti.

Erdoğan görüşmede Tatar ile birlikte Kıbrıs konusunda atılacak adımları konuştuklarını belirtip, artık çözüm için sadece Kıbrıs Türk tarafının adım atmasının yeterli olmayacağını, Rum tarafının bugüne kadar adım atmadığı için müzakerelerin başarısız olduğunu söyledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Artık mevcut parametrelerle bir yere varılamayacağını görülmesi gerekiyor” diyerek Kıbrıs'ta şu an iki ayrı halk ve iki ayrı devlet olduğunu, federasyon seçeneğinin zaman kaybı olacağını ifade ederek, "Artık iki devletli çözüm masaya gelmeli" dedi.

Doğu Akdeniz'de yaşana gerginliğe de değinen Tayyip Erdoğan, "Doğu Akdeniz'de kendi kıta sahanlığımızdaki haklarımızı koruduğumuz gibi adanın ortak sahibi Kıbrıs Türk halkının meşru hak ve menfaatlerini de sürdürüyoruz. Doğu Akdeniz'deki mevcut durumun müsebbibi 2003 yılından bu yana uyarılarımızı dinlemeyen, yapıcı önerilerimizi dikkate almayan Rum-Yunan ikilisidir. Bu oyun artık bozulmuştur" dedi.

15 Kasım'da KKTC'yi ziyaret edeceğini ifade Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Kapalı Maraş'ta piknik davetini KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a sordu, "Bu vesiyle bir şeyi daha gündeme getirmekte fayda var. Sayın Çavuşoğlu diyor ki Kapalı Maraş'ta bir piknik yapabiliriz. Mani bir şey var mı sayın Cumhurbaşkanım? Kapılar açıldı, orada yolları bu noktada da açmış olalım ki Kıbrıs'taki kardeşlerimiz de bundan sonraki sürece yönelik atılacak adımları bizzat görmüş olsunlar."

Tayyip Erdoğan sözlerini KKTC'nin ekonomik ve diplomatik alanda gelişmesi için elinden geleni yapacağını belirterek bitirdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar da 2017'deki Crans Montana görüşmelerine atıf yaparak, "Kıbrıs görüşme süreci Crans Montana'da bir kez daha çökmüşse, bunun sebebi Kıbrıs Rumlarının yönetiminin, egemenliği eşitlik temelinde bizimle paylaşmaya hazır olmamasıdır. Rum tarafı hala 1974 öncesine geri dönmenin hayali içindedir. Bu nedenledir ki bizlerin açıkça reddetmemize rağmen Türkiye'nin Kıbrıs'taki askeri varlığı ile etkin garantörlük hakkını sıfırlama hedefini vazgeçilmez bir anlaşma koşulu olarak masaya koymuşlardır. Hal böyleyken, Türkiye'nin ortaya koyduğu 5'li konferans önerisi bize göre Kıbrıs konusunda bir anlaşma ile neticeye bağlanması için son şanstır" ifadelerini kullandı.

Kapalı Maraş konusuna da değinen Tatar, "Oradaki eski mal sahiplerine mallarının Taşınmaz Mal Komisyonu marifetiyle iade etmek ve insan hakları bakımından onların mağduriyetlerini 46 yıl sonra devam ediyor olmasını engellemek açısından yapılan, doğru bir harekettir" dedi.