Kürt siyasetçi: 'PKK’nin özgürleştirilmiş bölgelerde işi yok'

Kürt siyasetçi Meme Memoyi, PKK ve Haşdi Şabi’nin Şengal’deki varlığının Şengal için tehdit olduğunu söyledi.

Kürt siyasetçi: 'PKK’nin özgürleştirilmiş bölgelerde işi yok'

K24 haber bültenine katılan Kürt siyasetçi Memoyi, Erbil ile Bağdat arasında imzalanan Şengal Anlaşması’nı değerlendirdi.

Şengal Anlaşması’nın önemli bir adım olduğunu ifade eden Memoyi, bu anlaşmayla yerlerinden edilen Şengal halkının evlerine döneceklerini belirtti.

Memoyi, Şengal’de güvenliğin sağlanması için, Haşdi Şabi, PKK ve YBŞ gibi silahlı grupların bölgeden çıkması gerektiğini vurguladı.

“Haşdi Şabi’nin Şengal’deki varlığı İran’ın Şii projesidir. PKK ve kendisine bağlı silahlı grupların Şengal’deki varlığı ise Türkiye'ye saldırı bahanesini veriyor” diyen Memoyi, şöyle devam etti:

“Her iki silahlı gücün varlığı da Şengal için bir tehdittir. Şengal halkı bütün çalışmalarını sadece Kürtlük için yapmalı. Şengal halkı kendi kendini yönetmeli, başka kimsenin efendiliğini kabul etmemeli. Eğer bu gerçekleşmezse bu güçler 75'inci fermanı da Şengal halkına yaşatacaklar.”

PKK’nin bölgedeki varlığının Türkiye’ye Kürdistan Bölgesi sınırına girmeye gerekçe sunudğunu belirten Memoyi, “Eğer PKK Kürtler için bir şey yapmak istiyorsa, çalışmalarını Kürt kentlerinin dağlarına taşısın. PKK’nin özgürleştirilmiş bölgelerde işi yok”

Şengal’in Kürdistan toprağı olduğunu belirten Kürt siyasetçi Memoyi, “Şengal, Kürt topraklarıdır. Kürtlerin dini ve tarihi için önemli bir yerdir ve Kürdistan Bölgesi’ne iade edilmelidir” dedi.

Şengallilerin yerine dönmesi için Müslüman, Hıristiyan, Ezidi ve bütün Kürtlere birlik çağrısında bulunan Memoyi, sözlerini şöyle tamamladı:

Şengal halkı kandırılmamalıdır. Kendi kararlarını kendileri vermeli. Kürdistan Bölgesi’ne bağlı olduklarını söylesinler. Şengal’in kurtarılması için 800 Peşmerge şehit düştü."